Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για καθαρά τραίνα.


Οι επιβάτες των τραίνων καθώς και οι πολίτες που ζουν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών θα συνεχίσουν να αναπνέουν τις τοξικές αναθυμιάσεις από τις πετρελαιοκίνητες μηχανές των τραίνων μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πάρει μέτρα.
Την αποτυχία αυτή της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαιτήσει από τις σιδηροδρομικές εταιρείες να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες εκείνες που επιβάλλονται στα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα κατήγγειλε η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση Transport & Environment. Η T&E στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το ECOCITY.

Η Julia Poliscanova, υπεύθυνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Τ&Ε δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του Ε.Κ. «Τα καυσαέρια από τις ντίζελ μηχανές προκαλούν καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχει όμως διαθέσιμη τεχνολογία που εφαρμόζεται στα σύγχρονα φορτηγά. Είναι ντροπή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξαιρεί τις σιδηροδρομικές εταιρείες από αυτή την υποχρέωση».

Αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα τραίνα είναι μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και την οποία επικαλείται η T&Ε. Σύμφωνα με την έρευνα ο σιδηροδρομικός σταθμός Paddington του Λονδίνου έχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων και από τον πιο μολυσμένο δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Από την έρευνα αυτή καταλαβαίνουμε πόσο επηρεάζεται ο αέρας που αναπνέουν όχι μόνο οι επιβάτες αλλά και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους καθώς και οι κάτοικοι των περιοχών» αναφέρει η κ. Poliscanova.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ) επανειλημμένως έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην υγεία μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερα άρθρα στην ecovoice, κάθε χρόνο στην Ευρώπη έχουμε 400.000 πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ 100 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα νοσήσουν μέσα στο χρόνο από αναπνευστικά προβλήματα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η T&E κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν το θέμα και να ανατρέψουν την απερίσκεπτη ψηφοφορία. «Δεν μπορούμε να έχουμε πράσινα τραίνα αν δεν είναι καθαρά» κατέληξε η κ. Poliscanova.

Πηγή: athensvoice.gr