Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις από το 2012, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις!

 Με απόφασή του το ΣτΕ κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις από το 2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και όλες τις ρήτρες.

  Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας όλες τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, από το 2012 και μετά, καθώς και όλες τις ρήτρες, με πρώτη αυτή του μηδενικού ελλείμματος. Αυτό αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Φαίνεται στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι ο Ανώτατο Δικαστήριο θέλησε να αναδείξει ένα ζήτημα και να διεκδικήσει ρόλο και να βάλει ασπίδα προστασίας. Με απόφαση του κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις από το 2012 για κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις ρήτρες με πρώτα τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος», δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.  Διευκρίνισε πως «ότι απετέλεσε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από το καλοκαίρι του 2012 και τώρα και μπαίνοντας και εκτιμώντας τη συνταγματικότητα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, θεωρεί ότι είναι ρήτρα διαρκούς μείωσης των επικουρικών συντάξεων».
  Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «Αφορά τους πάντες, καλό είναι να μην προστρέξουν στα δικαστήρια καθώς η ολομελειακή απόφαση αφορά τους πάντες». 
«Διυλίζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τον συντελεστή βιωσιμότητας του σκληρού μνημονιακού νόμου και επειδή τον θεωρεί ως μόνιμο κόπτη των επικουρικών συντάξεων», υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος 
 Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οριστική και αναμένεται να εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Οικονομικών. 
  Ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμά ότι «Αυτή τη στιγμή που έρχεται είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αφού το ανώτατο δικαστήριο σε ολομελειακή σύνθεση είπε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές». 
  Η απόφαση αφορά περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δις ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος. 
  Σύμφωνα με πληροφορίες όντως το θέμα έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί υπό την προεδρεία του κ. Ρίζου (Προέδρου του ΣτΕ) και αναμένεται και δεύτερη διάσκεψη τις επόμενες ημέρες. 
 Πάντως, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας συγκλίνει στην άποψη της πρώτης συνεδρίασης για αντισυνταγματικότητα των περικοπών. 

Πηγή: thetoc.gr