Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ρωσία: Ανοικτή σε συνεργασία για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και χωρίς πώληση.

Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εξετάσουν τις πιθανότητες συνεργασίας αναμένουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας και στενό φίλο του προέδρου Πούτιν.


Ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD).
Ο επικεφαλής της εταιρείας Βλαντιμίρ Γιακούνιν σε δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ITARTASS, τόνισε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι πρόκειται να ακυρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμπράξει με την ελληνική πλευρά με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί.

«Λαμβάνουμε αποφάσεις, που βασίζονται στις συνθήκες, για παράδειγμα τις νομικές. Θα συμμετάσχουμε εάν ληφθεί η απόφαση για ιδιωτικοποίηση. Εάν όμως δεν υλοποιηθεί, τότε θα μελετήσουμε τις προτάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού της τομέα και εάν υπάρχει κάποια ευκαιρία για συνεργασία», σημείωσε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Η τοποθέτηση του κ. Γιακούνιν έγινε παρότι από την νέα κυβέρνηση δεν υπήρξε κάποια ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της σιδηροδρομικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από τις αρχές του φθινοπώρου του 2013.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως κίνηση στήριξη της ρωσικής πλευράς στην νέα ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μόλις μία μέρα μετά την δυσαρέσκεια που εξέφρασε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για το ότι δεν ερωτήθηκε για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η διαφοροποίηση αυτή που ήταν ουσιαστικά η πρώτη μετά από πολύ καιρό που το μέτωπο της ΕΕ ήταν αρραγές έναντι της Ρωσίας δεν πέρασε απαρατήρητη από την ρωσική πλευρά. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων κ. Γιακούνιν είναι ένας από τους πλέον στενούς φίλος του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν και από πολλούς θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις του ισχυρού άντρα της Ρωσίας.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι εδώ καιρό έχουν απομείνει ο μόνος ενεργός διεκδικητής στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς ουσιαστικά έχουν αποχωρήσει τόσο οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι όσο και η ρουμανική ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ανεπίσημο σχεδιασμό του προηγούμενο διαστήματος το ΤΑΙΠΕΔ σκόπευε να ζητήσει μέσα στον Φεβρουάριο την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ.

Συντάκτης: Μάρω Τσαντήλα
Πηγή:euro2day.gr