Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Όταν οι λάθος υπολογισμοί κοστίζουν ακριβά


Με αφορμή το Γαλλικό φιάσκο το BBC θυμάται άλλα δέκα τέτοια παραδείγματα

Από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους στην αναγκαστική δίαιτα στον εξερευνητή Robert Falcon Scott. Καμιά φορά, οι λάθος πράξεις, μπορεί να έχουν μοιραία αποτελέσματα (Pics)

Στέφανος Νικήτας

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) παρήγγειλαν 2.000 τρένα για το εκτεταμένο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυό τους, τα οποία όμως είναι πολύ φαρδιά και δεν χωρούν στις πλατφόρμες πολλών σταθμών, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία RFF, που διαχειρίζεται το δίκτυο.
Με αφορμή το Γαλλικό φιάσκο το BBC θυμάται άλλα δέκα τέτοια παραδείγματα όπου οι λάθος υπολογισμοί, οδήγησαν από μικρά λάθη μέχρι και σε θανατηφόρα δυστυχήματα.

The Mars Climate Orbiter

 

Το Mars Orbiter είχε σχεδιαστεί ως ο πρώτος διαπλανητικός μετεωρολογικός δορυφόρος ωστόσο χάθηκε στο διάστημα το 1999. Αιτία ήταν ότι η NASA, ενώ ο ανάδοχος χρησιμοποιούσε το μετρικό σύστημα.
Ο δορυφόρος 125 εκατομμυρίων δολαρίων πλησίασε στην ατμόσφαιρα του "Κόκκινου πλανήτη" ωστόσο καταστράφηκε.

The Vasa warship

 

Το 1628 το πολεμικό πλοίο Vasa βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι. Στο πλοίο επέβαιναν 30 άτομα, οι οποίοι πνίγηκαν. Σύμφωνα με ιστορικούς ήταν το πιο ισχυρό πολεμικό πλοίο της εποχής στον κόσμο καθώς έφερε 64 χάλκινα κανόνια.
Στο πλοίο έγιναν λάθος υπολογισμοί με αποτέλεσμα να είναι αριστερή  πλευρά του να είναι παχύτερη από τη δεξιά με αποτέλεσμα να γείρει και να βυθιστεί ένα μίλι έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης.

The "Gimli Glider"

 

Το 1983, μια πτήση της Air Canada έμεινε από καύσιμα πάνω από το Gimli της Μανιτόμπα. Και σε αυτή την περίπτωση έγινε λάθος  υπολογισμός καυσίμων. Αποτέλεσμα ήταν το αεροπλάνο να μεταφέρει το μισό βάρος σε καύσιμα απ' ότι νόμιζαν οι πιλότοι του. Ευτυχώς κατάφεραν να το προσγειώσουν με ασφάλεια στο  Gimli, δίνοντας στο αεροπλάνο το παρατσούκλι "Gimli το Ανεμόπτερο".

The Hubble Space Telescope

 

Το τηλεσκόπιο Hubble φημίζεται για τις όμορφες φωτογραφίες του ωστόσο τις πρώτες μέρες είχε μεγάλα προβλήματα καθώς το κύριο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου ήταν επίπεδο.
Eκτοξεύθηκε στο διάστημα τις 24 Απριλίου 1990 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery και υπολογίζεται πως το τέλος της αποστολής του θα είναι γύρω στο 2013 με 2020. Από τότε έχει δεχτεί πέντε αποστολές επιδιόρθωσης στο διάστημα, κάτι για το οποίο και είχε κατασκευαστεί. Η πρώτη ήταν καθοριστική διότι αποδείχτηκε ότι το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες και έπρεπε επειγόντως να επιδιορθωθεί.

Big Ben

 

Ο Big Ben είναι το τοπωνύμιο για τη μοναδική καμπάνα του ρολογιού στην βόρια πλευρά του παλατιού του Westminster στο Λονδίνο και συχνά αναφέρεται στο να περιγράψει το ρολόι και τον πύργο του ρολογιού. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858.
Η καμπάνα ωστόσο ράγισε καθώς το σφυρί της ήταν πολύ βαρύ. Λίγο αργότερα το αντικατέστησαν ωστόσο η καμπάνα  δεν αντικαταστάθηκε.

Stonehenge model

 

Το συγκρότημα This is Spinal Tap  κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους το 1984 είχε παραγγείλει ένα μεγαλίθο Stonehenge για το Live τους. Το σημείωμα ήταν γραμμένο σε μια χαρτοπετσέτα ωστόσο αντί να γράψουν 18 πόδια έγραψαν 18 ίντσες.

The Laufenburg bridge

 

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γέφυρας στο Laufenburg που διασχίζει την Γερμανία με την Ελβετία οι μηχανικοί έκαναν λάθος υπολογισμούς στο ύψος του επιπέδου της θάλασσας στις δύο πλευρές. Αποτέλεσμα, η πρώτη πλευρά να είναι κατά 54 εκατοστά ψηλότερη από την άλλη.

Scott's diet

 

Ο εξερευνητή Robert Falcon Scott έκανε ένα μοιραίο λάθος υπολογισμό των τροφίμων που έπρεπε να πάρει μαζί του κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο Νότιο Πόλο το 1910.
Αποτέλεσμα αυτός και οι άνδρες του να χάσουν τουλάχιστον 25 κιλά.

The Sochi biathlon track

 

Μια μέρα πριν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι ανακαλύφθηκε ότι η πίστα ήταν κατά 100 μέτρα περίπου μικρότερη από ότι προβλεπόταν.

The Millennium Bridge

 

Άλλος ένας λάθος υπολογισμός σε γέφυρα που είχε ως αποτέλεσμα να ταλαντεύεται επικίνδυνα.
Πηγή: BBC
news247