Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κίνα: «Test drive» για το τρένο - σφαίρα

Την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ταξιδέψουν με μια υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία, η οποία θα κινείται κατά μήκος της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο είχαν την Παρασκευή δημοσιογράφοι στην Κίνα.



Το «test drive» ξεκίνησε από το Πεκίνο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην πόλη Ζενγκζού, με το τρένο - σφαίρα να καλύπτει τα 693 χλμ. σε μόλις 2,5 ώρες.
Τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής θα πραγματοποιηθούν στις 26 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, με τους συρμούς να φθάνουν σε ταχύτητα ακόμα και τα 300 χλμ./ώρα, καλύπτοντας μια απόσταση 2.288 χλμ. σε μόλις 8 ώρες από 22 που διαρκεί σήμερα με μια συμβατική αμαξοστοιχία. Κατά μήκος της σιδηροδρομικής αυτής γραμμής θα υπάρχουν 35 σταθμοί, ανάμεσά τους αυτοί στις πόλεις Ζενγκζού, Γουχάν και Σάνγκσα.

Εκτιμάται ότι μόλις γίνουν τα εγκαίνια του έργου και ξεκινήσουν τα δρομολόγια, ο χρόνος του ταξιδιού ανάμεσα στο Πεκίνο και την πόλη Καντόνα (επαρχία Γκουάνγκζου) θα μειωθεί δραστικά, διευκολύνοντας τη μετακίνηση ανθρώπων και τη μεταφορά προϊόντων.


Το υπουργείο Σιδηροδρόμων έχει εξαγγείλει την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου σχεδίου επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου, με παράλληλη εκχάραξη νέων γραμμών. Η απόκτηση τρένων υψηλής ταχύτητας συνδέεται άμεσα με το πρεστίζ μιας οικονομίας που εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 8% ετησίως και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη μετά τις Η.Π.Α.. Ωστόσο, έντονη παραμένει η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στο επίπεδο ασφάλειας, σε μια χώρα όπου τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.


Τον Ιούλιο του 2011, επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο πάνω σε γέφυρα στη νότια επαρχία του Γουάνγκντονγκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι. Οι εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας είχαν κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, με το τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής ερευνών να κάνει λόγο για ανθρώπινο λάθος καθώς φαίνεται πως δόθηκαν λανθασμένες εντολές στον οδηγό της αμαξοστοιχίας που σταμάτησε στη μέση της γέφυρας.
Δείτε το video...



zougla.gr

 Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας