Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Βρεθείτε στις "φωτιές της Φλώρινας" με τραίνο


Πάρτε το τραίνο και ζήστε από κοντά την πιο …θερμή χριστουγεννιάτικη συνήθεια. Τις φωτιές της Φλώρινας!
Με τρία ημερήσια δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι του τραίνου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη Φλώρινα για να συμμετέχουν στο μακροβιότερο έθιμο της Μακεδονίας που διατηρείται μέχρι σήμερα και "ζεσταίνει" κάθε χρόνο την χειμωνιάτικη Φλώρινα τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Τα δρομολόγια:

Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
07:14 – 09:47
12:23 – 14:55
19:30 – 22:02

Φλώρινα – Θεσσαλονίκη
06:15 – 08:48
09:59 – 12:31
16:12 – 18:45

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:
Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
Απλή μετάβαση 10€
Μετ’ επιστροφής 16€
Φοιτητικό 7,50 €
Μαθητικό 5,00 €


Το έθιμο
Μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, δίνεται το σύνθημα για να ανάψουν οι φωτιές σε κάθε γειτονιά της Φλώρινας. Πρόκειται για ένα έθιμο που στις μέρες μας συνδέεται με τα Χριστούγεννα και αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού, ενώ προέρχεται από τους αρχαίους Μακεδόνες που γιόρταζαν το «Τριέσπερον» από την αρχή του χειμερινού ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου) και για τρεις συνεχόμενες νύχτες - μέχρι να αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα.
Το έθιμο αυτό κινητοποιεί κάθε χρόνο τους κατοίκους της Φλώρινας να προετοιμάσουν (ακόμη και για μήνες) την ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί για το άναμμα της φωτιάς. Ένας αγώνας ανάμεσα στις γειτονιές αρχίζει για το ποια φωτιά θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και σε …ύψος (φτάνει μέχρι και 15 μέτρα το ύψος φλόγας), παράλληλα με την μυστική φύλαξη των ξύλων της κάθε ομάδας, αφού η παράδοση θέλει να ορίζονται και φύλακες για τη διαρκή και άγρυπνη φρούρηση των σημείων που αυτά αποθηκεύονται.
Η νύχτα των φωτιών στη Φλώρινα είναι μια μαγική εικόνα. Σε κάθε φωτιά της πόλης ο συγκεντρωμένος κόσμος που τις περιβάλλει, συμβάλλει στην υπαίθρια γιορτή που στήνεται με χορούς, τραγούδια, κρασί και πολλά κεράσματα, υπό τους ήχους μάλιστα των γνωστών χάλκινων της Φλώρινας.
Πλήθος κόσμου και τουριστών συρρέει στη Φλώρινα από κάθε μέρος της Ελλάδας για να βρεθεί σ’ αυτή τη σπάνια γιορτινή ατμόσφαιρα της ολοφώτιστης χριστουγεννιάτικης νύχτας. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική.