Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μετ' εμποδίων η μεταφορά πυρηνικών καταλοίπων

Το τρένο με τα βυτία τύπου Castor που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα από τη Γαλλία έφτασε νωρίτερα σήμερα το πρωί στη Γερμανία. Στον τελικό προορισμό του τρένου σημειώθηκαν ήδη επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το τρένο πέρασε στις 10 τοπική ώρα σήμερα τα γαλλογερμανικά σύνορα. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται στον τελικό του προορισμό, στο Γκόρλεμπεν της Κάτω Σαξονίας.Στην περιοχή γύρω από το Γκόρλεμπεν σημειώθηκαν χθες Πέμπτη επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ακτιβιστών. Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε με πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με χρήση υδροβόλου. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 20 διαδηλωτές και 8 αστυνομικοί ενώ έγιναν τέσσερις συλλήψεις.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την 13η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων, που πραγματοποιείται με βυτία τύπου Castor προς το γερμανικό χώρο αποθήκευσης. Το τρένο αναμένεται να φτάσει στο Γκορλέμπεν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο διανύοντας μία απόσταση 1200 χλμ.

Νέες αντιδράσεις στη Γερμανία

Για τη μεταφορά των καταλοίπων αναμένεται να επιστρατευθούν 20.000 Γερμανοί αστυνομικοί. Κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής προγραμματίζονται συγκεντρώσεις οργανωμένες από πρωτοβουλίες που αντιτίθενται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Παρόμοιες κινήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια ανάλογης μεταφοράς. Φέτος οι εκπρόσωποι των αντιπυρηνικών πρωτοβουλιών και οι αρχές δεν περιμένουν εντονότερες αντιδράσεις, καθώς η κινητοποίηση φαίνεται πιο περιορισμένη συγκριτικά με πέρυσι.