Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. Σ.Σ.Β.Ε. ΜΑΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Με τη ψήφο σας κατά τις τελευταίες εκλογές επιβάλλατε μια νέα συνδικαλιστική διάρθρωση στο Σωματείο μας. Εμείς πάντα λέγαμε, πάντα υποστηρίζαμε ότι η απόφαση των πολλών είναι η σωστή απόφαση. Αυτό επιτάσσει, επιβάλλει, αυτό είναι το συστατικό της δημοκρατίας. Αναλάβαμε το Σωματείο, μετά την τιμή που μας κάνατε να μας εκλέξετε και μάλιστα αυτοδύναμα σε μια χρονική στιγμή πάρα πολύ κρίσιμη. Κρίσιμη για τον τόπο μας αλλά πρωτίστως πάρα πολύ κρίσιμη για τον Οργανισμό μας.Τα μεγάλα προβλήματα γενικής πολιτικής τα οποία αντιμετωπίσαμε ευθύς μόλις αναλάβαμε και αφορούσαν και εμάς, ήταν το ασφαλιστικό και ότι αλλαγές αυτό επέφερε και το μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα.Το νέο ασφαλιστικό το παλέψαμε μέσα από κινητοποιήσεις που προκήρυξαν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα. Δεν μπορέσαμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι να το ανατρέψουμε. Μας χειροτέρεψε τις ασφαλιστικές μας θέσεις όσο αφορά τους χρόνους συνταξιοδότησή μας και το ύψος των συντάξεών μας.Το μνημόνιο. Μας το επιβάλλανε. Ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενάντια σ΄ όλον τον Ελληνικό λαό της μισθωτής εργασίας. Εμείς και μόνο εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες της κρίσης για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας μας, όπως διατείνεται η Κυβέρνηση. Μειώθηκε ο μισθός και το εισόδημά μας περίπου 20% από τα μέτρα που μας υπέβαλλε η Κυβέρνηση κατ΄ εντολή της Τρόικας.Εμείς οι σιδηροδρομικοί εκτός από αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αφορούσαν όλο τον Ελληνικό λαό είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο εσωτερικό μας θέμα. Εντολή της Τρόικας, καταγεγραμμένο και στο μνημόνιο «εξυγιάνετε τον ΟΣΕ» με κάθε τρόπο. Μειώστε το προσωπικό, μειώστε τους μισθούς, κόψτε γραμμές, πουλήστε υπηρεσίες, την περιουσία του, ιδιωτικοποιήστε τον.Αυτή ήταν η εντολή και αυτή την εντολή ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση να υλοποιήσει. Αυτό εξυπηρετεί ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Με αυτά τα μεγάλα, συν τα τρέχοντα, τα καθημερινά προβλήματα, βρέθηκε αυτό το Δ.Σ. του Σωματείου μας την επόμενη κυριολεκτικά της ανάληψης των καθηκόντων του.
Επειδή πιστεύουμε βαθιά και διαχρονικά ότι τέτοιου είδους προβλήματα είναι προβλήματα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής τοποθέτησης τους και επειδή πολιτευτήκαμε προεκλογικά με βασικό σύνθημα ότι για μας πάνω από όλα και πρώτα από όλα είναι ο σιδηροδρομικός και ο σιδηρόδρομος καταθέσαμε πρόταση συγκρότησης για προεδρείο πλήρως ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ. Όλες οι παρατάξεις στο προεδρείο. Για πρώτη φορά, παρόλο που και τα περασμένα χρόνια λεγόταν προεκλογικά αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκε, η παράταξή μας το έκανε πράξη. Δεν ανταποκρίθηκαν όλες οι παρατάξεις δυστυχώς και δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. Ίσως αυτή η πρότασή μας να βρίσκεται μπροστά από την εποχή της. Είπαμε όμως επειδή πιστεύουμε στη κοινή δράση ότι θα συναντηθούμε στους αγώνες και εκεί συναντηθήκαμε.Αυτοδύναμοι και τυπικά πλέον στο προεδρείο προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι μπορέσαμε μέχρι ένα βαθμό να λειτουργήσουμε συλλογικά, ενιαία μέσα από συναντήσεις του προεδρείου με όλες τις παρατάξεις για κοινές αποφάσεις για συντονισμό δράσης, για ενιαίες και μαζικές κινητοποιήσεις. Αναλάβαμε και το φέραμε εις πέρας το Σωματείο μας και το συντονιστικό ρόλο με τις διοικήσεις και των άλλων Κλαδικών Σωματείων που δρουν στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.Η ενημέρωση για κάθε θέμα που προέκυπτε και σε συνεργασία με την ΠΟΣ είτε μέσω συγκεντρώσεων, στην επαρχία και στην πόλη μας, είτε μέσω προκηρύξεων υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη. Συστηχηθήκαμε με πειθαρχία πίσω από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Αποδεχτήκαμε τον κεντρικό καθοδηγητικό, συντονιστικό, αποφασιστικό της ρόλο και λειτουργήσαμε σαν στρατιώτες. Χωρίς να απολέσουμε το ρόλο μας, τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας τις διοχετεύαμε στην ΠΟΣ και συνδιαμορφώναμε την τακτική και στρατηγική του κινήματός μας.Ο Σ.Σ.Β.Ε. υπήρξε πρωτοπόρος. Σ΄ όλη την Ελλάδα το σωματείο μας έδειξε ένα άλλο, νέο, αγωνιστικό πρόσωπο. Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Η διπλή κάθοδος στα συλλαλητήρια των Αθηνών, οι δικές μας συγκεντρώσεις και πορείες στο Υπουργείο, στο Μακεδονία Παλλάς έβγαλαν τη δική μας δυναμική. Η απεργιακή συμπεριφορά των μελών μας μπορεί να μην ήταν καθολική, ήταν όμως πολύ περισσότερο συμμετοχική από συναδέλφους των υπολοίπων κλαδικών σωματείων. Ο κορμός των απεργών ήταν από τα μέλη του σωματείου μας.Προσπαθήσαμε και μέχρι ένα βαθμό το κάναμε πράξη, να αντικρούσουμε τη λάσπη που εξέπεμπαν διάφοροι παπαγαλίζοντες, διάφορα παπαγαλάκια, εναντίον μας, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για να περάσουν τα σχέδιά τους ευκολότερα. Όπου μας έδωσαν βήμα ανταποκριθήκαμε με επιτυχία πιστεύουμε. Δώσαμε συνέντευξη τύπου στο ΕΚΘ που σχολιάστηκε από ΜΜΕ με θετικά σχόλια.
Στο τελευταίο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας η συμμετοχή των αντιπροσώπων του σωματείου μας στις αποφάσεις του ήταν καθοριστική. Η ανάδειξη ικανού αριθμού στο ΔΣ της ΠΟΣ και στο προεδρείο της επιβεβαίωσαν την δυναμική αυτού του χώρου.Οι συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους στη πόλη μας, οι ενημερώσεις όλων των Βουλευτών της Μακεδονίας – Θράκης από το σωματείο μας πρόβαλλαν και ανέδειξαν τις θέσεις μας. Κανείς πλέον δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε. Ο καθένας που ψήφισε το σχέδιο ανέλαβε προσωπικά και τις ευθύνες του.Το σωματείο μας έδρασε. Έβγαλε την δυναμική του προς τα έξω. Ξαναβρήκε το ρόλο του. Ξανάγινε Σ.Σ.Β.Ε..Εσωτερικά τα γραφεία μας λειτουργούν όλη τη μέρα από το πρωί έως το βράδυ κάθε μέρα. Η παρουσία του προεδρείου είναι διαρκής και ανελλιπής. Έγινε ο μηχανογραφικός εκσυγχρονισμός και η αναλογική χωροταξική αναδιάρθρωση για τη καλύτερη λειτουργία μας. Κατά τη διάρκεια των Διοικητικών Συμβουλίων αναπτύχθηκε γόνιμος, παραγωγικός διάλογος, υπήρξε πολιτισμένη ατμόσφαιρα μακριά από μικροκομματικές, παραταξιακές αντιθέσεις. Οι αποφάσεις μας υπήρξαν όλες ΟΜΟΦΩΝΕΣ. Αυτό αντανακλά το κλίμα των συνεδριάσεων του ΔΣ. Σε αυτό συνέβαλλαν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Όλα αυτά δεν τα πετύχαμε μόνοι μας. Δεν τα πέτυχε το προεδρείο, η αυτοδύναμη παράταξη της ΠΑΣΚ-Σ.Τα πετύχαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Είναι όλων μας αυτά τα αποτελέσματα. Χωρίς και τη δική σας αποφασιστική συμμετοχή, ενωτική στάση, ενιαία δράση χωρίς κομματικές σκοπιμότητες αλλά μόνο με σιδηροδρομικές λογικές και πρακτικές, δεν θα ήταν δυνατόν να κάνουμε το σωματείο μας σωματείο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
Να είστε περήφανοι για αυτό που υπηρετείτε.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ