Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του απαντά για τον ΟΣΕ

ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να ρωτήσω εγώ. Ο ΟΣΕ έχει 8.000 εργαζόμενους . Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται 8.000
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι 8.000.
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μεταξύ 6.800 και 8.000 έχω ακούσει, κανείς δεν ξέρει κιόλας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει σε εξέλιξη, και θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σύντομα, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ, όπως ξέρετε, χάνει λίγο λιγότερο από ένα δισ. το χρόνο. Δεν είναι βιώσιμο αυτό.
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχουν κάποια δάνεια τα οποία έχει…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει συσσωρευμένο χρέος με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που φτάνουν τα 10 δισ.. Είναι μια δεύτερη Ολυμπιακή. Επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Είναι σαφές αυτό.
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πρακτικά εγώ να καταλάβω. Αν αποφασίσετε ότι ο ΟΣΕ θέλει μόνο μια γραμμή, Πάτρα Θεσσαλονίκη, ή κάποιες διεθνής γραμμές, λέω τώρα ένα σενάριο και εκεί χρειάζονται 3.000 υπάλληλοι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να περιμένουνε λίγο τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό; Υπάρχουν πολλές λύσεις. Υπάρχει η λύση των μετατάξεων στον δημόσιο τομέα.
ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό δεν αλλάζει την μισθοδοσία .
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, αλλάζει. Κοιτάξτε, αυτή την στιγμή, έχουμε βάλει κάποια πλαφόν στο Δημόσιο. Ακόμα και για τις μετατάξεις της Ολυμπιακής - σε αντίθεση με αυτό που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία - εμείς έχουμε πει ότι όπου μετατάσσονται, μετατάσσονται με τους μισθούς που θα βρούνε, όχι με τους μισθούς που κουβαλάνε μαζί τους. Ακόμα και στον ΟΣΕ υπάρχουν πλαφόν, τα οποία έχουν μπει και έτσι κόβουν κάποια απίθανα ποσά, που έχετε και εσείς ακούσει. Άρα, λοιπόν, υπάρχει αυτή η λύση και η δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα, της κατάργησης κάποιον θέσεων εργασίας. Αλλά, ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στην Καθημερινή της Κυριακής, γράφτηκε και είναι έτσι προφανώς ότι αυτός που δουλεύει στη γραμμή του ΗΣΑΠ, Κηφισιά Πειραιάς, έχει περίπου 6.500 χιλιάδες το μήνα αυτός που δουλεύει στο Μετρό έχει περίπου 3.200 το μήνα . Αυτό πως θα το αντιμετωπίζεται διότι για μας αλλάζουμε σταθμό, μπαίνουμε από το ένα στο άλλο, δεν φανταζόμαστε ότι διπλασιάζεται η αμοιβή
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ’ αρχάς, βάζοντας το πλαφόν που βάλαμε, με το νέο μισθολόγιο, ώστε κανένας υπάλληλος να μην περνάει συγκεκριμένο ποσό, που έχει να κάνει με τις αποδοχές και του Γενικού Γραμματέα. Άρα, κάποια από αυτά, αυτομάτως έχουν μειωθεί. Είναι μια μεγάλη αλλαγή.
Κατά δεύτερο λόγο, κάθε νέα διοίκηση που μπαίνει σε αυτούς τους οργανισμούς, θα δει από την αρχή τα πράγματα και εκεί θα κάνει διορθωτικές κινήσεις .