Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Η συμμορία του χαλκού και το λάθος όνομα.


Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε τυχαίο έλεγχο στη Μάνδρα Αττικής, αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν νεαρό Πακιστανό. Δεν ήταν σίγουροι για την ηλικία του, καθώς του αποδίδονται τρία διαφορετικά έτη γέννησης. Ούτε τα υπόλοιπα στοιχεία του έμοιαζαν ξεκάθαρα. 
Πέντε διαφορετικά ονόματα εικάζεται ότι αντιστοιχούν στους γονείς του και τρία στον ίδιο. Εις βάρος του φάνηκε ότι εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες τον συνδέουν με τη δράση συμμορίας κλοπής χαλκού στη Στερεά Ελλάδα και με διακίνηση μεταναστών στη Θράκη. Ο ίδιος, μέχρι και σήμερα, υποστηρίζει ότι διώκεται για τις πράξεις κάποιου άλλου.
Το νήμα αυτής της ασυνήθιστης δικαστικά ιστορίας οδηγεί οκτώ χρόνια πίσω σε μια επεισοδιακή νύχτα έξω από το χωριό Σκούρτα στη Βοιωτία. Στις 14 Ιουλίου 2012, στις τρεις τα ξημερώματα, ένα γκρι Hyundai αγνόησε το σήμα αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ για έλεγχο. Ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και εξετράπη της πορείας του.

Το γκρι Hyundai που καταδιώχθηκε από την αστυνομία.

Τέσσερα άτομα βγήκαν από το αυτοκίνητο και ένας εξ αυτών πυροβόλησε δέκα φορές στον αέρα προτού χαθούν στο σκοτάδι. Δυόμισι ώρες αργότερα, στην ίδια περιοχή, άλλα τέσσερα άτομα εγκατέλειψαν ένα μαύρο VW Passat και κατά την προσπάθεια διαφυγής τους συνελήφθη ο ένας.
Ακολούθησε και τρίτη καταδίωξη. Ο συνοδηγός σε ένα πράσινο Opel Vectra κατέβασε το παράθυρο και πυροβόλησε κατά των αστυνομικών. Στο παρατημένο όχημα εντοπίστηκαν καλώδια χαλκού, πηνία μετασχηματιστών και μια μισοάδεια φυσιγγιοθήκη. Στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε πεταμένη μια καραμπίνα με ένα φυσίγγιο στη θαλάμη και μια τσάντα με διαρρηκτικά εργαλεία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το πρώτο όχημα λειτουργούσε ως προπομπός των άλλων δύο. Εκείνη τη νύχτα οι επιβαίνοντες είχαν πραγματοποιήσει σωρεία κλοπών καλωδίων χαλκού από το δίκτυο του ΟΣΕ και μετασχηματιστών από το δίκτυο της ΔΕΗ. Είχαν διαρρήξει αγροτικές εγκαταστάσεις, εταιρείες και ένα εργοστάσιο.
Ενα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, ο Πακιστανός Τ.Α. συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο στην Ελευσίνα. Οταν οι αστυνομικοί ζήτησαν τα χαρτιά του εκείνος παρουσίασε ένα δελτίο αιτούντος πολιτικό άσυλο με τα στοιχεία Μ.Α. Εις βάρος του προσώπου αυτού του ονόματος εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του Πρωτοδικείου Θηβών και του Πρωτοδικείου Λαμίας. Το πρώτο για την υπόθεση του χαλκού και το δεύτερο για διακίνηση μεταναστών. Σε αυτό το όνομα αντιστοιχούσαν δύο οχήματα που είχαν εμπλακεί στα δύο περιστατικά.
Οπως φαίνεται από τον δικαστικό φάκελο αυτών των υποθέσεων ο συλληφθείς δήλωσε στον ανακριτή Λαμίας ότι το πραγματικό του όνομα είναι Τ.Α. με έτος γέννησης το 1992 και όχι το 1984. Είπε ότι το δελτίο αιτούντος ασύλου δεν είναι δικό του, αλλά δεν είχε κάποιο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί ποιος είναι. Ανέφερε ότι δούλευε σε λαϊκές αγορές και φέρεται να κυκλοφορούσε με το δελτίο ασύλου κάποιου άλλου για να αποφύγει την απέλαση. Ο ανακριτής ζήτησε αντιπαραβολή δακτυλοσκοπήσεων και τον άφησε προσωρινά ελεύθερο. Πράγματι, έπειτα από ανάλυση του τμήματος δακτυλοσκοπήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι ο Τ. Α. και ο Μ. Α., εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης, είναι διαφορετικά πρόσωπα.
Ο Τ. Α. παρέμενε προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, έχοντας ως μόνη εκκρεμότητα την υπόθεση της Βοιωτίας. Τελικά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών αφέθηκε ελεύθερος. «Δεδομένου ότι η ταυτότητα του συλληφθέντος δεν αποδείχθηκε ότι ταυτίζεται με το όνομα που φέρει το ένταλμα σύλληψης, πρέπει να γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις και να απολυθεί αμέσως», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Αυτή πάντως δεν ήταν η τελευταία φορά που θα απασχολούσε τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Τον Οκτώβριο του 2014 αστυνομικοί στη διασταύρωση της Κορνοφωλιάς εντόπισαν τρία ύποπτα οχήματα στη διαδρομή από Ορεστιάδα προς Αλεξανδρούπολη. Οι οδηγοί δεν συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις για στάση, ακολούθησε καταδίωξη. «Εμείς τρέχαμε με πάνω από 130 για να διατηρήσουμε επαφή, άρα αυτοί πήγαιναν με πάνω από 180. Εμπαιναν και στο αντίθετο ρεύμα», κατέθεσε αργότερα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ένας αστυνομικός. Η καταδίωξη κράτησε περίπου 90 χιλιόμετρα. Ενα από τα οχήματα –με δύο ανθρώπους κρυμμένους στο πορτμπαγκάζ– ανετράπη, ένα διέφυγε, ενώ το τρίτο αυτοκίνητο εγκαταλείφθηκε στο πάρκινγκ της Νίψας. Οι αστυνομικοί έλεγξαν το παρατημένο Nissan Primera και στη θέση του οδηγού βρήκαν ένα πακέτο τσιγάρα Marlboro. Σε έλεγχο που έγινε βρέθηκε πάνω στο πακέτο ένα αποτύπωμα αντίχειρα.

Εξελίξεις ερήμην

Κατά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2020 ο Τ. Α. αγνοούσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις εξελίσσονταν ερήμην του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για τη δράση της συμμορίας του χαλκού, ως Μ. Α. Η ποινή υπάρχει στον φάκελό του παρά το σχετικό απαλλακτικό βούλευμα. Στην υπόθεση της Λαμίας συμπεριελήφθη τελικά στη δικογραφία με το πραγματικό του όνομα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, παρότι είχε εξακριβωθεί δακτυλοσκοπικά ότι πρόκειται για άλλο άτομο. Η συνήγορός του, Εβίτα Παπακυριακίδου, επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να διασταυρώνονται πάντα τα δακτυλικά αποτυπώματα των αλλοδαπών προκειμένου να ταυτίζονται πέρα από κάθε αμφιβολία τα σωστά πρόσωπα με τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ο Τ. Α. υποστηρίζει ότι δεν σχετίζεται ούτε με τη διακίνηση μεταναστών στη Θράκη, παρά το δακτυλικό αποτύπωμα που ανιχνεύθηκε στο πακέτο με τα τσιγάρα. Για αυτή την υπόθεση έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
.kathimerini.gr