Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Θεσσαλονίκη: Εικόνες ντοκουμέντο με τους μετανάστες να κοιμούνται στις ράγες των τρένων.

Μετακινούνται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 40 παροπλισμένα βαγόνια και διαλύεται ο άτυπος καταυλισμός προσφύγων στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Γης μαδιάμ έγιναν 40 περίπου σταθμευμένα βαγόνια στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα οποία ανήκουν στην ΕΕΣΣΤΥ, την ΓΑΙΟΣΕ και τον ΟΣΕ από πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα άτυπο υπαίθριο καταυλισμό. Το πρωί της Τρίτης (25.6) πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα βαγόνια, μεικτό κλιμάκιο Ελλήνων και Ιταλών στελεχών από την ΕΕΣΣΤΥ, την ΓΑΙΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να εκτιμηθεί η κατάσταση. 

«Η παραμονή των βαγονιών στην περιοχή εν μέσω θέρους αποτελεί υγειονομική βόμβα. Υπάρχουν καταστροφές. Και τα βαγόνια πρέπει να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο. Και αυτό θα γίνει τις επόμενες δέκα μέρες. Στη συνέχεια ο χώρος θα περιφραχθεί» είπε στο ethnos.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο στα παροπλισμένα βαγόνια που περιμένουν να επισκευαστούν και στη συνέχεια είτε να χρησιμοποιηθούν από τον ΟΣΕ είτε να πωληθούν.

Επτά από 40 είναι κλινάμαξες που μετέφεραν τα προηγούμενα χρόνια μετανάστες στην Ειδομένη. Καθημερινά πρόσφυγες στρώνουν κουβέρτες και υπνόσακους μέσα στα βαγόνια στις θέσεις των επιβατών ή ακόμη και στις ράγες όπου και διανυκτερεύουν. Κάποιοι από αυτούς περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει ενώ άλλοι να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα στέγασης.

Έντονη είναι και η δυσοσμία καθώς δεν υπάρχουν τουαλέτες ενώ πολλά είναι και τα σκουπίδια τα οποία σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Στελέχη της ΓΑΙΟΣΕ τόνισαν στο ethnos.gr ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η μεταφορά των βαγονιών, καθώς οι πρόσφυγες κινούνται πολλές φορές και πάνω στις ράγες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ιθυνόντων η μεταφορά των βαγονιών θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ο χώρος θα περιφραχθεί. Την απομάκρυνσή τους, εκτός από την ΕΕΣΣΤΥ, την ΓΑΙΟΣΕ και τον ΟΣΕ έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τόσο η αστυνομία όσο και ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. 

Όσο τα βαγόνια παραμένουν στο χώρο τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα και οι καταστροφές θα αυξάνονται καθημερινά ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο ethnos.gr. Συναγερμός, εξάλλου, σήμανε πριν λίγες μέρες στην περιοχή όταν ένα βαγόνι πήρε φωτιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές σ’ αυτό. Η φωτιά περιορίστηκε γρήγορα μετά την άμεση επέμβαση της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ : ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ


Τίμος Φακαλής
ethnos.gr