Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μικρό το καλάθι στις επιβατικές μεταφορές - εμπορευματικές και logistics στο επίκεντρο.

Σε πλήρη προετοιμασία είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την έναρξη του "γρήγορου" δρομολογίου στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Διευθύνονται Σύμβουλο της εταιρείας, Φίλιππο Τσαλίδη μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο του Ecconomist, με την παράδοση της διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής η χωρητικότητα της θα αυξηθεί κατά 300% και το νέο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 4 ώρες.
Προέβλεψε ότι θα χρειαστούν περίπου 10 μήνες για την λειτουργία της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (δηλαδή περίπου τον Φεβρουάριο του 2020) και επιπλέον 10 μήνες για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συστήματος ETCS (που θα επιτρέψει πιο μεγάλες ταχύτητες). Τότε, δηλαδή στα τέλη του 2020 η χωρητικότητα σε σχέση με σήμερα θα έχει αυξηθεί κατά 500% και το δρομολόγιο θα διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.


Η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μήκους 482χλμ, έχει ανά τμήμα τις εξής μέγιστες ταχύτητες: Αθήνα-Οινόη:90χλμ/ώρα, Οινόη-Τιθορέα: 160χλμ/ώρα, Τιθορέα-Λιανοκλάδι: 200χλμ/ώρα, Λιανοκλάδι-Δομοκός: 160χλμ/ώρα, Δομοκός-Θεσσαλονίκη: 160χλμ/ώρα.

Σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως τόνισε ο κ.Τσαλίδης, εξυπηρετεί πέρα από το βασικό υπεραστικό δίκτυο, τα 2 βασικά λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εκείνα του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στις εμπορευματικές τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για το νέο "απόκτημα", την ΕΕΣΣΤΥ, καθώς όπως είπε ο Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει συντήρηση για όλους τους τύπους τρένων. Η στρατηγική για την εταιρεία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της εταιρείας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την αναδόμηση του σιδηροδρομικού κλάδου προκειμένου να γίνει πιο μοντέρνος και αποτελεσματικός, ενώ υποστήριξε ότι έτσι θα υπάρξει καλύτερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίας, νέα τρένα και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Για τις εμπορευματικές μεταφορές, ο κ.Τσαλίδης εκτίμησε ότι θα αυξηθούν γεωμετρικά, κεφαλαιοποιώντας την αναβάθμιση του δικτύου αλλά και του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 7 που ανήκει η χώρα μας και που φτάνει μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας στην Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης και στην εκμετάλλευση των αποθηκών Κ1-Κ2 στο Θριάσιο 2 (οι μεγαλύτερες αποθήκες στην Ν.Α. Ευρώπη) σαν το πρώτο βήμα της περαιτέρω επέκτασης της εταιρείας μέσω στρατηγικών συμμαχιών.

Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι δεν έγινε κανένας λόγος για τις περίφημες επενδύσεις των 500εκατ.ευρώ που υποσχόταν η μητρική FS αλλά ούτε και για την έλευση νέων σύγχρονων τρένων από την Ιταλία.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com