Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Κάρτα ταξιδιώτη για τους νέους της ΕΕ-Πρόγραμμα «οικοδόμησης» ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Νέοι της ΕΕ από 18 ετών με τη βοήθεια του προγράμματος Discover EU θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Γηραιά Ήπειρο και να κατανοήσουν το ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της με τη χρήση μια ταξιδιωτικής κάρτας.
Το πρόγραμμα που έχει ως στόχο να καταστήσει πιο οικεία την ευρωπαϊκή ταυτότητα σε 15.000 νέους αφορά όσους είναι 18 ετών την 1η Ιουλίου 2018. Πρέπει να είναι πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ και να έχουν τη διάθεση να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι.

Μέχρι τις 26 Ιουνίου, (12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης) οι νέοι και οι νέες μπορούν να κάνουν αίτηση (https://europa.eu/youth/discovereu_el) για ένα εισιτήριο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ήπειρό τους από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2018.

Στο πλαίσιο της καινούριας αυτής πρωτοβουλίας της ΕΕ, θα μπορούν να ταξιδέψουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες των πέντε ατόμων κατ' ανώτατο όριο. Ο γενικός κανόνας θα είναι το ταξίδι με τρένο. Ωστόσο, για να υπάρχει ευρεία πρόσβαση σε ολόκληρη την ήπειρο, οι συμμετέχοντες μπορούν, σε ειδικές περιπτώσεις, να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία και φεριμπότ ή, κατ' εξαίρεση, το αεροπλάνο. Με τον τρόπο αυτό, νέοι και νέες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά της ΕΕ θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής. Καθώς το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όσοι ταξιδεύουν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι που σκοπεύουν να κάνουν. Θα πρέπει επίσης να απαντήσουν σ' ένα κουίζ 5 ερωτήσεων, το οποίο αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται ειδικά στους νέους και τις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα θα πρέπει να απαντήσουν σε μια συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με το πόσοι νέοι πιστεύουν ότι θα υποβάλουν αίτηση για την πρωτοβουλία αυτή.

Από τις απαντήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να επιλέξει αυτούς και αυτές που θα συμμετάσχουν. Αφού επιλεγούν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μεταξύ 9 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2018. Μπορούν να ταξιδέψουν έως και 30 ημέρες και να επισκεφτούν έως 4 προορισμούς του εξωτερικού.

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που βασίζεται σε πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για το 2018 μέσω μιας προπαρασκευαστικής δράσης. Η πρωτοβουλία εστιάζεται στους νέους και στις νέες που κλείνουν τα 18, αφού η ηλικία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενηλικίωση.

Πηγή: reporter.gr