Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΟΑΣΑ: Μπαίνει WiFi στα λεωφορεία, αυξάνονται οι «έξυπνες» στάσεις.


«Προκειμένου να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας στον ΟΑΣΑ έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης μιλώντας στην τριήμερη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, με αντικείμενο τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Όπως επισήμανε ο Τ. Ταστάνης, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες αυτού του σχεδίου περιλαμβάνονται:
Επανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εφαρμογή τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Την εφαρμογή την έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από 600.000 άτομα. Το 98% των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς δήλωσαν ότι η τηλεματική συνετέλεσε στο να γίνουν οι μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πιο ελκυστικές.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού-έξυπνου εισιτηρίου που εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών. Ήδη οι πολίτες μπορούν να φορτίσουν το «έξυπνο» ηλεκτρονικό τους εισιτήριο και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, εκτός από τα εκδοτήρια και τα 300 Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Κομίστρου (ΑΜΕΚ). Εκτός αυτού μπορούν να απευθυνθούν στα περίπου 1.400 σημεία πώλησης που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο και να πληρώσουν από τον τραπεζικό λογαριασμό τους από τα 100 POS που έχουν τοποθετηθεί σε 38 σταθμούς του μετρό. Η αποδοχή της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τους πολίτες είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί και ενεργοποιηθεί 705.000 προσωποιημένες κάρτες ATHENA CARD που μαζί με τις απρόσωπες αγγίζουν το 1.000.000. Είναι, δηλαδή, τετραπλάσιες σε σχέση με τις 250.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών που εκδίδονταν κατά μέσο όρο το μήνα πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Ξεκινήσαμε τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος οχημάτων με νέα και μάλιστα προωθημένης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ήδη –σε πρώτη φάση - εξασφαλίσαμε 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και δρομολογούμε την προμήθεια 92 οχημάτων, από τα οποία τα 12 θα είναι ηλεκτρικά.
Πέρα από όλα αυτά, ανάφερε σε άλλο σημείο ο Τ. Ταστάνης, επεξεργαστήκαμε και συντάξαμε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΣΑ για την περίοδο 2018 – 2022, που προβλέπει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 121.000.000 ευρώ, στις οποίες, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται και οι εξής
Η εξασφάλιση κονδυλίων 100.000.000 ευρώ για την προμήθεια 400 καινούργιων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων και τρόλεϊ, πέραν της προμήθειας 92 λεωφορείων που ήδη δρομολογείται μετά την εξασφάλιση 30.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
Η λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Προληπτικής Διάγνωσης, Τεχνικής Ικανότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας των Οχημάτων Στόλου ΟΑΣΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4.060.000 ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και επέκταση βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών, με παράλληλη προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η προμήθεια και εγκατάσταση 500 νέων «έξυπνων» στάσεων, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Η προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών (ΟΣΠΕ) προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

Η εγκατάσταση Wi-Fi στα οχήματα του Ομίλου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Ο Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Ελέγχου των Λεωφορειολωρίδων, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.

Όπως επισήμανε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του Οργανισμού, ο ΟΑΣΑ επιτελεί σήμερα το έργο του με κοινωνική ευαισθησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 54% του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής εντάσσεται σήμερα στους δικαιούχους ελεύθερης μετακίνησης, όπως οι άνεργοι, τα ΑμεΑ, τα παιδιά κάτω των 6 ετών και οι οπλίτες ή στους δικαιούχους μετακίνησης μειωμένου κομίστρου, όπως οι φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, οι πολύτεκνοι, οι νέοι κάτω των 18 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διατηρήσαμε στα 30 ευρώ τη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να κινείται με ένα ευρώ την ημέρα με όλα τα ΜΜΜ.

Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινήσαμε νέα εκπτωτική πολιτική. Με την αγορά των 10+1 εισιτηρίων, η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ, αποτελώντας τη φθηνότερη επιλογή. Με την αγορά του 5πλού εισιτηρίου η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη φθηνότερη επιλογή.

Πηγή: dikaiologitika.gr