Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Το φαράγγι του Βουραϊκού.


Πιο συχνά θα ακούσετε να το αναφέρουν ως «φαράγγι του Οδοντωτού», από το όνομα του τραίνου που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα –και το οποίο κάνει, παρεμπιπτόντως, μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Ελλάδα. Είναι αυτή η ίδια διαδρομή που θα απολαύσετε καλύτερα με τα πόδια, διασχίζοντας τα είκοσι χιλιόμετρα του φαραγγιού (ή ένα μόνο τμήμα του). 


Πέρα από τη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί τα βήματά μας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, το φαράγγι κρύβει και δύο εκπλήξεις: Το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών του που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ. 

Το φαράγγι μπορείτε εύκολα να το διασχίσετε μόνοι σας, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ή απλούστερα τις ράγες του τραίνου. Ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τις 6 ώρες. Μια φορά τον χρόνο, κατά κανόνα τον Μάιο, διοργανώνει ομαδική πεζοπορία ο ΕΟΣ Καλαβρύτων.

Πηγή: in2life.gr