Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η Lufthansa θα «πετάει» με τρένα των 1.200 χλμ./ώρα.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας προσγειώνεται στην ξηρά και εξετάζει την ανάπτυξη ενός δικτύου τρένων τεχνολογίας Hyperloop, που θα κινούνται στο εσωτερικό αγωγών σε κενό αέρος και θα ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 1.200 χλμ./ώρα.
Το ενδιαφέρον της Lufthansa για το project των υπερτρένων αποκάλυψε η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. ΄Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην εφημερίδα, «το Hyperloop είναι μία σημαντική εξέλιξη, την οποία εξετάζουμε επισταμένως». Η εκπρόσωπος της Lufthansa ανέφερε, ότι έχουν γίνει ήδη προκαταρτικές συζητήσεις με την εταιρεία Hyperloop Transport Technologies (HTT), τόνισε όμως ότι προς το παρόν γίνεται μία ανταλλαγή απόψεων και δεν πρόκειται -μέχρι στιγμής- για κάποια στρατηγική συμμαχία. 
Η ΗΤΤ ανταγωνίζεται την Hyperloop One στην εξέλιξη και στην κατασκευή υπεργρήγορων ηλεκτροκίνητων τρένων. Τα συγκεκριμένα τρένα θα κινούνται μέσα σε αγωγούς με κενό αέρος και θα απαρτίζονται από μικρά βαγόνια - κάψουλες λίγων επιβατών (συνήθως χωρητικότητας 4 έως 6 ατόμων), που θα αιωρούνται εντός του τεράστιου σωλήνα και θα προσφέρουν στους επιβαίνοντες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αεροπλάνο και όχι σε κάποιον συρμό. Θα προβλέπονται πάντως και κατάλληλα διαμορφωμένοι συρμοί για μεταφορές εμπορευμάτων και άλλων φορτίων, ενώ η ανάπτυξη ταχυτήτων έως 1.225 χλμ./ώρα οφείλεται κυρίως στο κενό αέρος και στην εξαιρετικά χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση εντός του αγωγού.
Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, το σχέδιο της Lufthansa είναι να καταργήσει τα αεροπορικά δρομολόγια σε ορισμένες εσωτερικές γραμμές της Γερμανίας και να τα αντικαταστήσει με τα φουτουριστικά Ηyperloops. Υποψήφιες είναι οι διαδρομές από Μόναχο προς Αμβούργο, Βερολίνο και Ντίσελντορφ, όπως επίσης η γραμμή Κολωνία - Βερολίνο. 

Το τρένο Hyperloop αποτελεί έμπνευση και όραμα του Ελον Μασκ, του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας Τesla, που κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα και εδρεύει στην Καλιφόρνια. Ο Μασκ σχεδιάζει να συνδέσει το Λος Αντζελες με το Σαν Φραντσίσκο με τέτοιας τεχνολογίας συρμούς, οι οποίοι θα καλύπτουν την απόσταση των 610 χλμ. σε περίπου 30 λεπτά, ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει μόνον γύρω στα 20 δολάρια. Η αμερικανική Hyperloop One επεξεργάζεται ένα ανάλογο σχέδιο για την υποθαλάσσια σύνδεση της Στοκχόλμης με το Ελσίνκι και αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς σε μεγάλες πόλεις της Σκανδιναβίας. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου project εκτιμάται από τη Hyperloop One περίπου στα 19 δις ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα πραγματοποιείται η διαδρομή των 500 χιλιομέτρων σε 28 λεπτά!

Πηγή: insider.gr