Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ιταλία.Συγγραφέας/ακτιβιστής, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για κωλυσιεργία, σε σιδηροδρομική γραμμή!

DE LUCA Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της Ιταλίας,ο Erri De Luca, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 5 ετών για "υποκίνηση" κωλυσιεργίας, στην γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Ιταλία και Γαλλίας.
Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή, έχει γίνει φλέγον ζήτημα για τους περιβαλλοντολόγους και τους αντίπαλους της παγκοσμιοποίησης. 
 Η δίκη κατά του συγγραφέα/ακτιβιστή, η οποία αρχίζει την Τετάρτη στο Τορίνο, σηματοδοτεί μια υψηλού επιπέδου εξέλιξη στην 20χρονη διαμάχη για την σιδηροδρομική γραμμή, η οποία αντιμετώπισε χρόνια καθυστέρησης, εξαιτίας των μεγάλων και συχνά βίαιων διαμαρτυριών. 
 Για τους υποστηριχτές του 62χρονου Erri De Luca, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός, η δίκη είναι μια σημαντική δοκιμασία για την ελευθερία της έκφρασης του λόγου. 
  Η υπόθεση επικεντρώνεται σε 2 συνεντεύξεις του συγγραφέα στα μέσα ενημέρωσης, στις οποίες χαρακτήρισε το έργο "άχρηστο και επιβλαβή" λέγοντας ότι "η κωλυσιεργία ήταν νόμιμη".
 Το σιδηροδρομικό έργο, γνωστό ως TAV, αντιμετώπισε άγριες αντιδράσεις για χρόνια, λόγο του φόβου των κατοίκων της κοιλάδας Susa των Άλπεων, για εκροή αμίαντου ή άλλων τοξινών μολύνοντας το περιβάλλον.

Επιμέλεια: "Σιδηροδρομικά Νέα"