Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ιρακινός πρωθυπουργός: Τζιχαντιστές σχεδιάζουν επίθεση στο μετρό του Παρισιού ή αμερικανικών πόλεων


ΗΠΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

To Ιράκ έχει «αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίου του δικτύου του μετρό στο Παρίσι ή σε αμερικανικές πόλεις, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι. Δεν έχουμε στοιχεία
«Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε (η) σύλληψη (κάποιων) προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε σε μια μικρή ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων. «Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στο μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ» είπε ο ίδιος.

«Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως (οι πληροφορίες) είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι ενημερώθηκε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν, έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο μαχητών του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθούν εναντίον των δικτύων του μετρό αμερικανικών πόλεων και του Παρισιού.

«Είδαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αμπάντι», ανέφερε, σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε επιβεβαιώσει την ύπαρξη μιας τέτοιας συνομωσίας και θα πρέπει να εξετάσουμε τις πληροφορίες των ιρακινών εταίρων μας προτού κάνουμε περαιτέρω κρίσεις».

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, είπε ότι έχει ενημερωθεί για τις δηλώσεις του Αμπάντι και πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα μέτρα ασφάλειας στο μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, πριν την τελευταία προειδοποίηση.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι ελέγχουμε προσεκτικά τις πληροφορίες αυτές και είμαστε σε στενή επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι μέρος μιας διαπολιτειακής πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη μαζί με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, η οποία ελήφθη σε απάντηση στις πιθανές απειλές εναντίον αμερικανικών στόχων από μαχητές του ΙΚ.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι έχει επίσης ενημερωθεί για την προειδοποίηση του Ιρακινού πρωθυπουργού. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το FBI και άλλους ομοσπονδιακούς συνεργάτες μας για να εκτιμήσουμε τη συγκεκριμένη απειλή», δήλωσε ο Τζον Μίλερ αναπληρωτής διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των μέσων μαζικής μεταφοράς της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον των δικτύων του μετρό της πόλης και των σιδηροδρόμων.

"Εθνος"