Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Επενδύσεις για τους πολίτες στην Ελλάδα του μέλλοντος

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Οι επενδύσεις αλλάζουν το τοπίο στη χώρα μας, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Τα νέα δεδομένα αναδεικνύουν το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας και καλείται η κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει στο έπακρο.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι Ελληνες φορολογούμενοι στενάζουν και ελπίζουν ότι θα υπάρξουν αξιόπιστες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που θα μεταβάλουν το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρίες να αναπτύσσουν συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες στους τομείς της επισκευής των πλοίων και σε άλλους σχετικούς τομείς και θα συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης, δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Κίνας, κ. Κετσιάνγκ.

Μάλιστα, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα οφέλη που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η παγκόσμια οικονομία από την κοινή συνεργασία των δύο χωρών. «Η ελληνοκινεζική συνεργασία είναι πάντα αμοιβαίως επωφελής. Αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει και τη σταθερότητα, ευημερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια, ώστε το Λιμάνι του Πειραιά να φωτίσει πιο λαμπερά».

Θα ήθελα να ακούσω επενδυτικές πρωτοβουλίες και για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά η πόλη μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά έξω από το επίκεντρο των μεγάλων επιχειρηματικών ενδιαφερόντων… Αραγε φταίει ο κακός μας εαυτός ή έχουμε απολέσει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων;

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη για τα προϊόντα της Κίνας που έχουν προορισμό τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει πραγματικότητα. Πρόκειται για έναν στόχο που είναι εφικτός εφόσον η χώρα μας εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Αλλωστε η επιτυχία της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ολες οι επενδύσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν καλές μισθολογικές απολαβές για τους εργαζομένους και άριστες συνθήκες εργασίας. Τότε δε θα υπάρχει καμιά δικαιολογία, για να μη στηρίξουν οι πολίτες με όλες τους τις δυνάμεις τους νέους επιχειρηματίες της χώρας!

Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Νέου Ικονίου με το Θριάσιο και το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο οι Κινέζοι θέλουν να εκμεταλλευθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία της Cosco με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία υπολογίζεται ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η σιδηροδρομική εταιρία αναλαμβάνει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε χώρες της Ευρώπης για λογαριασμό πολυεθνικών εταιριών, πελατών της Cosco.

Μεταξύ των εταιριών που δείχνουν εμπιστοσύνη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχοντας ήδη ξεκινήσει σιδηροδρομικές μεταφορές ή έχοντας εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να το πράξουν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως: Huawei, HP, Sony, Dell, LG, Samsung, Lenovo, Sony, Hyundai κ.ά.

Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση για την εκμετάλλευση της δυναμικής των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών είναι η ολοκλήρωση του βασικού κορμού του δικτύου, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 2,5 χρόνια. Ωστόσο το ενδιαφέρον που υπάρχει ήδη προσθέτει σημαντική αξία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες της εταιρίας.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις είναι πολλές, αρκεί να εμπλακούν στις συνεργασίες και Ελληνες επιχειρηματίες για να διασφαλιστεί η συνεργασία των χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Το μέλλον της πατρίδας μας είναι στα χέρια μας και οφείλουν οι πολιτικοί μας να δράσουν, στα μνημόνια που υπογράφουν, με ευστροφία και ρεαλισμό.


"Αγγελιοφόρος"