Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Απολυμένοι σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ διασώζονται... συνταξιοδοτούμενοι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ «ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ» * ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ 1983 ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ 58ο ΕΤΟΣ * ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ 25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με μια απλή νομοθετική ρύθμιση για αναγνώριση πλασματικών ετών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30.000 την ερχόμενη διετία

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ (αμυντική βιομηχανία κ.ά.) εκτιμάται ότι... σώζονται συνταξιοδοτούμενοι, από τους 30.000 που θα απολυθούν φέτος και το 2014, και δεν θα διασωθούν ούτε από την... κινητικότητα.
Ο συνδυασμός ετών προϋπηρεσίας αλλά και των πλασματικών ετών, που αναμένεται να δοθούν με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν τα «κλειδιά» για τη... σωτηρία από την ανεργία χιλιάδων οικογενειών.

Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση για αναγνώριση πλασματικών ετών (μέρος των οποίων καλύπτουν οι πάγιες ρυθμίσεις του νόμου Κουτρουμάνη) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30.000 που τίθενται σε διαθεσιμότητα και απολύονται, και άλλοι τόσοι μέσα στην ερχόμενη διετία.
Οι κατηγορίες
Η «Κ.Ε.» με τη βοήθεια στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων έκανε έναν οδηγό «επιβίωσης» για αυτούς που θα απολυθούν, αλλά και για τους ήδη απολυθέντες, όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 (έτος-κλειδί), που έχουν κλείσει το 58ο έτος της ηλικίας τους, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αναγνωρίζοντας μέχρι τρία χρόνια (στρατός, ανεργία, πτυχία), καθώς και όσοι έχουν 35 χρόνια ασφάλισης και μπορούν να φύγουν χωρίς απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και έχουν τουλάχιστον 33 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Επομένως, δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει φέτος 34 έτη ασφάλισης θα μπει στην κινητικότητα για 8 μήνες και στη συνέχεια θα πάρει πλήρη σύνταξη, και αφού θα είναι άνεργος επί τετράμηνο θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
Πιο εύκολη είναι στο Δημόσιο η συνταξιοδότηση για τις γυναίκες με ανήλικο το 2010 παιδί που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και απαιτείται το 50ό έτος για τη συνταξιοδότησή τους φέτος και το 52ο έτος το 2014.
Υποψήφιοι για διαθεσιμότητα είναι επίσης οι αορίστου χρόνου -ανεξαρτήτως του αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά το 1983- που είναι κοντά στη συμπλήρωση της 35ετίας και του 58ου έτους (φέτος τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 36). Επίσης, μπορούν να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία και το 55ο έτος, καθώς στην περίπτωση αυτή μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, ορίζεται πως απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους με την έναρξη εφαρμογής του νόμου, εφόσον έως τα τέλη του 2013 συμπληρώνουν 35ετή πραγματική υπηρεσία και το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1ης/1/2011 έως 31/12/2014 η εξαγορά στρατιωτικής θητείας θα γίνεται με έκπτωση 30%. Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50%.
Γονική άδεια
Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη και του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τις μητέρες παρέχεται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γεννήσεως των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από τη θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια για τη συνταξιοδότησή τους.
Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού σύνταξης, ενώ δεν χρειάζεται εξαγορά:
- Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
- Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.
- Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Ο χρόνος ανεργίας συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρίς εξαγορά.
- Ο χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού είναι σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013 και σε 7 για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου ανεργίας τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Τι ισχύει για όσους είναι σε καθεστώς ΙΚΑ
Ο χρόνος ασφάλισης για τους άνδρες φτάνει πλέον τις 12.000 ημέρες ασφάλισης αλλά και το όριο ηλικίας ανέρχεται πλέον σε 62. Παράδειγμα: ασφαλισμένος 54 ετών με 8.800 ημέρες ασφάλισης, που δεν έφτασε εντός του 2012 τις 10.500 ημέρες, θα δικαιούται πλήρη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και 12.000 ημέρες ασφάλισης.
Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης: από φέτος ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση είναι 12.000 ημέρες αλλά και το σχετικό όριο στα 62 έτη. Για τη μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 60ό έτος της ηλικίας, όπως ισχύει για τους άνδρες. Εξακολουθεί να υφίσταται και η προϋπόθεση για τις 100 ημέρες ανά έτος για τη θεμελίωση με μειωμένη σύνταξη. Παράδειγμα: ασφαλισμένη με 8.400 ημέρες που συμπλήρωσε με εξαγορές τις 10.000 το 2013 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 62 με 12.000 ημέρες ή με μειωμένη στα 60 ξανά με 12.000 ημέρες τουλάχιστον τη στιγμή της αίτησης.
Ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων τέκνων με 5.500 ημέρες ασφάλισης: από φέτος δεν έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα οι μητέρες ανηλίκων τέκνων που θα συμπληρώσουν 5.500 ημέρες ασφάλισης. Οι ασφαλισμένες που είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι 31/12/2012, ή θα το κάνουν στη συνέχεια με αναδρομική εξαγορά πλασματικών ετών, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε στη συνέχεια με το όριο ηλικίας που έχουν κατοχυρώσει. Παράδειγμα: ασφαλισμένη μητέρα που έχει 2 παιδιά, το ένα εκ των οποίων ανήλικο, και κατά το έτος 2012 συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος ή στο 55ο, με μειωμένη.