Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δίωξη πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ για απιστία κατά του Δημοσίου

Ποινική δίωξη για απιστία κατά του Δημοσίου για πληρωμές σε φυτοτεχνικά έργα, που δεν ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους, άσκησε η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών κατά πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το Βήμα, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία και είναι συνταξιούχος, είχε καταγγείλει στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ ότι με τον χειρισμό τους σε φυτοτεχνικά έργα του οργανισμού είχαν βλάψει το Δημόσιο. Όμως, μετά την έρευνα, οι εισαγγελικές αρχές εστράφησαν εναντίον του και μάλιστα του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Ειδικότερα, κατηγορείται από τον ανακριτή ότι το 2001 και κατ' εξακολούθηση, ως προϊστάμενος της τότε διευθύνουσας υπηρεσίας σε εργολαβία της ΕΡΓΟΣΕ για φυτοτεχνικές εργασίες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ενεργώντας μαζί με άλλον συνάδελφο του (και σήμερα συγκατηγορούμενό του), είχε δώσει εντολή να πληρωθούν λογαριασμοί για φυτά που «ουδέποτε φυτεύτηκαν ούτε βέβαια καλλιεργήθηκαν με συνέπεια να προκληθεί ισόποση ζημιά της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου», συνολικού ύψους 78.477 ευρώ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας κατηγορείται για αντίστοιχη πράξη που αφορούσε άλλα 14.913 φυτά που «ουδέποτε φυτεύτηκαν ούτε βέβαια καλλιεργήθηκαν» και οδήγησε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, σε βλάβη του δημοσίου, ύψους 126.871 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εργολαβία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, προέβλεπε τη φύτευση 149.000 φυτών σπορείου και 20.000 καλλωπιστικών θάμνων. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ποσότητες των φυτών είχαν εξαντληθεί στα τέλη του 2001 «χωρίς όμως να έχουν φυτευτεί» τρεις ανισόπεδες διαβάσεις, όπως προβλέπονταν από τη σύμβαση. Στην δίωξη γίνεται λόγος για «άμεσο δόλο» του κατηγορουμένου, αφού, όπως αναφέρεται, γνώριζε ότι οι εργασίες δεν εκτελέστηκαν ποτέ.
Σημειωτέον ότι ο κατηγορούμενος άλλαξε την κατάθεσή του, λέγοντας ότι τα φυτά είχαν φυτευτεί έως τον Δεκέμβριο του 2001 και όχι το 2002, όπως είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση, ενώ αμφισβήτησε αεροφωτογραφίες της εισαγγελίας, που έδειχναν το αντίθετο.

«Ημερησία»