Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Βουλγαρία: Προτεραιότητα η αναδιάρθρωση του BDZ

Η αναδιάρθρωση του τμήματος εμπορευματικών μεταφορών του οργανισμού σιδηροδρόμων (BDZ) - η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του οποίου σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα - αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Νταναΐλ Παπάζοφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν δεν είχε σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, το ποσό που θα συγκεντρωνόταν θα ήταν ικανό να καλύψει ένα μέρος του συνόλου των χρεών.
Εξήγησε δε, ότι τα σωρευτικά χρέη του BDZ διαμορφώνονται στο ποσό των 709 εκ. λέβα, εκ των οποίων τα 158 αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».
Ο κ. Παπάζοφ υπογράμμισε ότι η εταιρεία (ο οργανισμός σιδηροδρόμων) βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η απόφαση για την παύση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του τμήματος εμπορευματικών μεταφορών του BDZ ελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών. Ήταν η δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης (εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2012), έπειτα από την αποτυχία της πρώτης. Ο BDZ στόχευε στην εξασφάλιση χρηματικών πόρων που θα αποπλήρωναν μεγάλο μέρος των χρεών του και θα του έδιναν τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Zougla.gr