Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η κρίση και η λιτότητα αλλάζουν το σκηνικό και τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα


Παζάρια και παρασκήνιο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gif  http://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gifΤου Κώστα Παπαδή
Εντονες ολονύκτιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Πιέσεις των «αμφιταλαντευόμενων» συνέδρων, ένθεν κακείθεν, είτε για την παραμονή στη συνδικαλιστική παράταξη που τους εξέλεξε είτε για την «αποσκίρτησή» τους. «Διαχωρισμός» των 430 εκλεγμένων αντιπροσώπων σε τρία ξενοδοχεία, σύμφωνα με την «παραταξιακή» τους προτίμηση.
Διάσπαση της ΠΑΣΚΕ, με έξι πρώην στελέχη της να προσπαθούν με δικό τους ψηφοδέλτιο («ΕΜΕΙΣ») να «διεμβολίσουν» την πρώην παράταξή τους. Ενιαίο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, με τρεις εσωτερικές τάσεις να «διαγκωνίζονται» ποια θα εκλέξει περισσότερα μέλη, ώστε να αποκτήσει προβάδισμα στην ηγετική ομάδα της παράταξης.



Το σκηνικό αυτό έχει διαμορφωθεί από την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιείται το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, με διεργασίες οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 24 Μαρτίου, με τις αρχαιρεσίες για τη νέα 45μελή διοίκηση της Συνομοσπονδίας.



Οι 430 σύνεδροι που εξελέγησαν από 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) βρίσκονται στο στόχαστρο των πέντε παρατάξεων που θα πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες.



Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών του συνεδρίου έγινε σαφές ότι η οικονομική κρίση και η σκληρή λιτότητα έχουν φέρει σε δεινή θέση τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΚΕ (ΠαΣοΚ) και τη ΔΑΚΕ (ΝΔ).



Η παράταξη του ΠαΣοΚ, με επικεφαλής και πάλι τον Γ. Παναγόπουλο, φαίνεται να διατηρεί την πρώτη θέση αλλά να χάνει ως  και τέσσερις έδρες στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.  Εξαιτίας αφενός του χωριστού ψηφοδελτίου «ΕΜΕΙΣ» (Φωτόπουλος,Σαλουφάκου κτλ.) και αφετέρου της μείωσης των συνέδρων που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠαΣοΚ.



Στο προηγούμενο συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η  ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 3 συμβούλους.



Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 17 ως 18 έδρες, η ΔΑΚΕ 10, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και το «ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου» 3 έδρες.



Η ΔΑΚΕ προχωρεί στο συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, παρ' ότι εσωτερικά παραμένει «διασπασμένη σε τρεις ομάδες»: την ομάδα Κιουτσούκη, τους συνδικαλιστές που ελέγχονται από τον γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ Φίλιππο Ταυρή και τους «προσκείμενους» στον πρώην πρόεδρο της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη.

«ΤΟ ΒΗΜΑ»