Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με λουκέτο κινδυνεύουν 100 στα 1250 φαρμακεία


Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν 100 από τα 1250 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού. Ήδη έχουν κλείσει 15 φαρμακεία και άλλα 80-90 έχουν πάρει «παράταση» επιβίωσης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και συνεταίρους, ενώ τα κατασχετήρια από τράπεζες, φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συσσωρεύονται καθημερινά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Στο μεταξύ οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας έχουν κόψει την πίστωση λόγω των συσσωρευμένων χρεών του Οργανισμού που έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακό τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τη μια πόλη στην άλλη.
«Οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο και περισσότερο. Η φαρμακευτική περίθαλψη υποβαθμίζεται καθημερινά .Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται . Βρισκόμαστε ενώπιον υγειονομικής κρίσης. Συμπέρασμα η τρόικα βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία. Πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να καταλάβουν επιτέλους ότι η δημόσια υγεία πρέπει να γίνει θέμα πρώτης προτεραιότητας εάν δεν θέλουμε πολύ σύντομα να θρηνήσουμε θύματα σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε ο πρόεδρος τους ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης . Σύμφωνα με τον ίδιο η αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο και ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα
Ο αντιπρόεδρος τους ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης από την πλευρά του τόνισε ότι αν το επόμενο διάστημα δεν αλλάξει κάτι σε αυτά που έχουν εξαγγελθεί κανένας καρκινοπαθής δεν θα μπορεί να βρει τα φάρμακά του στα ιδιωτικά φαρμακεία .
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς αλλά και για άλλους βαρέως πάσχοντες από πολύ σοβαρές ασθένειες . Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί αυτοί οι τόσο βαριά άρρωστοι θα αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακό τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ σε μια πόλη σε ένα άλλο φαρμακείο σε κάποια άλλη πόλη. Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθεί μια ιδιαίτερη μέριμνα. Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται και μέσα από το φαρμακείο και πρέπει να νομοθετηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να τα χορηγούμε από τα φαρμακεία μας για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος καλύτερα» τόνισε ο κ. Ευγενίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ