Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Μείωση 22,6% στο εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων - ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Το ενδεχόμενο των περικοπών στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία, για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε, ότι «οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη».
Οπως είπε ο υπουργός στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το εφάπαξ θα μειωθεί κατά 22,6%, όσο δηλαδή είναι μεγαλύτερο σε ποσοστό από τις καταβαλλόμενες εισφορές στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου κάθε υπαλλήλου. Δεν αποκλείεται η μείωση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμμότητα.
«Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει» είπε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου, 23 ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περικοπή των εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία αυτά σε ποσοστό από 10% έως 30%, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, η περικοπή να γίνει αναδρομικά ακόμη και από την 1-1-2011.
ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου η μείωση του εφάπαξ
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει ως αιτία «πολέμου» με την κυβέρνηση την ενδεχόμενη περικοπή του εφάπαξ των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της ΕΕ, της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και το εφάπαξ των ασφαλισμένων τους».
«Ο υπουργός», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, «δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της Τρικομματικής Συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων».
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει, ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, «εξαιτίας της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους, της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο, των επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI».
Τέλος η ΑΔΕΔΥ ζητά από την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο -τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις Τράπεζες».
Επίσης σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «στην ερχόμενη διετία η μείωση του εφάπαξ θα ξεπεράσει το 43%» και χαρακτηρίζει τις «περικοπές του εφάπαξ και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κοινωνικά ανάλγητη» ενώ ζητά από την «πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψει την παρελκυστική τακτική και σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να λάβει άμεσα μέτρα για το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές».

'Εθνος"