Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τα τραίνα απειλούν τον Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου


Το σχέδιο για την κατασκευή σήραγγας τραίνου μεγάλης ταχύτητας κάτω από το κέντρο της Φλωρεντίας απειλεί τον Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου.

Το σχέδιο για την κατασκευή μίας σήραγγας του ιταλικού τραίνου μεγάλης ταχύτητας κάτω από το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας θα έθετε σε μέγα κίνδυνο την ευστάθεια του ονομαστού αγάλματος του Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, συμβόλου της πόλης, κυρίως λόγω των ισχυρών δονήσεων, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα.
«Το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει σήραγγες 600 μ. που θα διασχίζουν την τοποθεσία κάτω από τη σημερινή τοποθεσία του Δαυίδ. Εάν δεν μετακινήσουμε το άγαλμα πριν τις εργασίες εκσκαφής, αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας των δονήσεων», προειδοποιεί ο Φερνάντο Ντε Σιμόνε, αρχιτέκτονας από την Πάδουα και ειδικός στις υπόγειες κατασκευές, μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.Ο Δαυίδ, που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο ανάμεσα στο διάστημα 1501-04, έχει ύψος 4,34 μ. (5,14 μ με το βάθρο του) από το 1873 εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία για να προστατευθεί από τις πλημμύρες και τη μόλυνση.
Πριν την έναρξη των εργασιών του τραίνου, το άγαλμα του Δαυΐδ είχε υποστεί μία πρώτη βλάβη το 1527, όταν κατά την κατάληψη από τον λαό του Παλάτσο Βέκιο, στο κέντρο της πόλης, οι πολιορκημένοι καταληψίες για να προστατευθούν από τους στρατιώτες των Μεδίκων εκτόξευαν διάφορες οβίδες, μία εκ των οποίων έπληξε το άγαλμα, σπάζοντας κατά την έκρηξή του, σε τρία κομμάτια το αριστερό του χέρι. Όμως το 1543, με διαταγή του Κόζιμο των Μεδίκων, το χέρι αποκαταστάθηκε.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ