Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΟΣΕ.

ΟΣΕ
   1. Αποφεύγεται κάθε απόπειρα συσχέτισης της μίζας των 2 εκατομμυρίων μάρκων που δόθηκε το 2000 η το 2001(Bruno Flad - Παναγιωτίδης - Έκθεση Debevoise) με την ενεργοποίηση ή τροποποίηση των συμβάσεων. Είναι υπόλοιπο για τη «δουλειά» που έγινε; Η προκαταβολή για «δουλειά» που θα γίνει;
  2. Η τροποποίηση των συμβάσεων που μεταφέρει την παραγωγή στην Γερμανία ανατρέπει όλη την φιλοσοφία των Προγραμματικών Συμβάσεων που ήταν η στήριξη της εγχώριας παραγωγής .Ήταν ορθή; Ήταν νόμιμη; Το πόρισμα δεν παίρνει θέση.
 3. Υπάρχει μελέτη που συνέταξε ο ΟΣΕ το 2010, μετά από το αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής(η λεγόμενη μελέτη Ρεφενέ).Αναφέρεται και είναι ένα κρίσιμο ντοκουμέντο και σε έγγραφα που μας έχει καταθέσει ο κ.Βερελής. Η μελέτη αυτή, αποτιμά την σωρευτική ζημιά του ΟΣΕ έως το 2010 από την τροποποίηση των αρχικών προγραμματικών συμβάσεων σε 200 εκατομμυρίων Ευρώ. Το κείμενο της Εξεταστικής δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα, παρ’ ότι έχει κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή . Είναι εντυπωσιακό ότι η Εξεταστική αγνοεί και δεν αναφέρει, καν ένα σημαντικό στοιχείο που η ίδια ζήτησε.
4. Στην έκθεση Debevoise αναφέρεται ότι το 1995 δόθηκε μίζα για προμήθεια τραίνων από τον ΟΣΕ. Όντως τον Αύγουστο του 1995 μετά από έγκριση του τότε Υπουργείου Μεταφορών αποφασίστηκε η προμήθεια έξι (6) ηλεκτραμαξών που παρέμειναν αχρησιμοποίητες επί πολλά χρόνια στις αποθήκες, γιατί η χώρα δεν διέθετε ηλεκτροκίνητο δίκτυο. Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση δεν αναφέρεται καν στο «ιστορικό» που συντάχθηκε και δεν δυστυχώς ,ερευνήθηκε.
5. Δεν αναφέρεται η μεταφορά του συστήματος ασφάλειας του ΟΣΕ και η ένταξη στο διάτρητο C4i , που πραγματοποιήθηκε μετά από επίμονη και μακροχρόνια συντονισμένη πίεση των κ.κ.Χριστοφοράκου και Μίλλερ (τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα) τον Απρίλιο του 2004. Δεν αναφέρεται με ποιες διαδικασίες , ποιο συμβατικό τίμημα και ποιο αποτέλεσμα εγκρίθηκε και από ποια όργανα και πρόσωπα η συγκεκριμένη απόφαση.