Το πρώτο τρένο HTR.412 Intercity της Trenitalia για την Hellenic Train βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ' οδόν από την Πιστόια προς την Ελλάδα.
Ο ελληνικός φορέας εκμετάλλευσης, που ελέγχεται από τον Όμιλο FS, φέρεται να παραλαμβάνει ορισμένα από αυτά τα τρένα, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τροχαίο υλικό εν αναμονή της παράδοσης των τρένων Coradia Stream που παραγγέλθηκαν από την Alstom το 2025. Η παραγγελία περιλαμβάνει 11 τρένα για προαστιακές υπηρεσίες και 12 για υπεραστικές υπηρεσίες μεσαίων-μεγάλων αποστάσεων.
Στο ελληνικό δίκτυο, το HTR.412-088 και τα άλλα που ενδέχεται να ακολουθήσουν (σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα πρέπει επίσης να φτάσει το τρένο 087) θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με ντίζελ, καθώς το ελληνικό δίκτυο τροφοδοτείται από εναλλασσόμενο ρεύμα 25 kV, ενώ το HTR.412 μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συνεχές ρεύμα 3 kV ή ντίζελ, επιπλέον της μπαταρίας, αλλά για λίγα χιλιόμετρα.
Το HTR.412-088 της Trenitalia, χωρίς το λογότυπο Intercity, είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Πιστόια για το μακρύ ταξίδι προς την Ελλάδα. ( Φωτογραφία από Edo_trainspotting, 30 Ιουνίου 2026 )
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την κριτική που εξέφρασε τους τελευταίους μήνες ο Υφυπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος κάλεσε την Hellenic Train να επιταχύνει την ανανέωση του τροχαίου υλικού και τη βελτίωση των επιβατικών υπηρεσιών, ιδίως δεδομένης της προσωρινής μη διαθεσιμότητας των πρώην συρμών Cisalpino ETR.470, οι οποίοι βρίσκονται υπό συντήρηση. Συγκεκριμένα, τα φορεία των συρμών ανανεώνονται στα εργαστήρια Trenitalia στη Βιτσέντζα, τα οποία ειδικεύονται στη συντήρηση του Pendolino, ενώ τα συρμοί αναμένεται να επιστρέψουν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ιδίως στο τμήμα μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας, το οποίο έχει υποστεί ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, με ορισμένα δρομολόγια να εκτελούνται ακόμη με λεωφορεία αντικατάστασης.
ferrovie.it

