Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Κώστας Καραμανλής στην πρόταση δυσπιστίας: «Δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία»

«Δεν υπάρχει κανείς άλλος σ’ αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα»

Θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και σ εκείνους που βρίσκονταν στα βαγόνια και τις οικογένειές τους, είπε παίρνοντας τον λόγο στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει κατατεθεί κατά της κυβέρνησης στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή
.newsbeast.gr

Απόλυτος σεβασμός σημαίνει και την συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μην επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Έχω λάβει μια απλή απόφαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετούμαι θεσμικά. «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. «Να συντάξουν κατηγορητήριο και να δούμε εδώ αν και ποια βάση έχει – με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θεσμικά εδώ στη βουλή».

Η ΝΔ δεν έκανε τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, είπε ακόμα και μίλησε για αποκορύφωμα κυνισμού και πολιτικής εργαλειοποίησης της τραγωδίας.

«Θέλετε να μιλήσουμε για την αλήθεια;», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στην σύμβαση 717. Όπως είπε για την σύμβαση 717 η αντιπολίτευση με κατηγορεί ότι ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα.

«Το 2016 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, το προχωρήσαμε και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε», είπε. Και αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν το 2016, το 2017, το 2018 και ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο σε περιπέτεια.

Και πρόσθεσε: «Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να τη συνεχίσω και να την ολοκληρώσω. Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη και όχι ένα δυστυχώς και βασίζεται σε ομολογία. Υπήρξε συσσώρευση λαθών και 7 φορές υπήρξε παραβίαση του κανονισμού είπε ακόμα».

«Με κατηγορείτε», είπε, «ενώ παραιτήθηκα αμέσως, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκιστικές κορόνες, να υποσκάπτεις θεσμούς.

Σε πιο προσωπικό τόνο ο κ. Καραμανλής είπε: «Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω; Πως δεν αναλογίζομαι το δράμα που περνάνε αυτές οι οικογένειες; Δεν θα έκανα τα πάντα για να ήταν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή; Πως δεν περνάει μέρα που να μην το σκεφτώ; Μιλάω ως άνθρωπος και πατέρας τριών παιδιών. Από την πρώτη στιγμή ήμουν και εγώ και ο πρωθυπουργός στο σημείο της τραγωδίας. Δεν παίξαμε θέατρο όπως άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως. Γι’ αυτό ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες. Δεν μπορώ να πω ότι τα κάναμε όλα σωστά. Έχω δεχθεί προσωπικές επιθέσεις χωρίς μέτρο γεμάτες υποκρισία και μίσος».

Όσον αφορά στην απόφασή του να είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής είπε: «Μου είπαν να μην θέσω υποψηφιότητα, επιτέθηκαν στη χώρα, έφτασε πρώην πρωθυπουργός να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Επειδή δεν εξελέγη ο πρόεδρος τους, είπαν και λένε ακόμα ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Κλείνοντας είπε ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης η παράταξη της ΝΔ. «Όποιος έχει πραγματικά κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει».

sidirodromikanea.blogspot.com