
Την ανάγκη επιτάχυνσης της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στα έργα υποδομών, μέσα από μια σαφή στρατηγική, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο συνέδριο «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
«Το BIM (Building Information Modeling) δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό ενός έργου, αλλά και τη διαχείρισή του», τόνισε ο κ. Ταχιάος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γραμμή 4 του Μετρό, η οποία σχεδιάστηκε και θα λειτουργεί με BIM. Ωστόσο, επισήμανε ότι η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών είναι δυσκολότερη για μικρότερες εταιρείες.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε έργα όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 (Καλαμπάκα – Γρεβενά) και στον ΒΟΑΚ, όπου προγραμματίζονται και συμπληρωματικά έργα οδικής ασφάλειας.
Παράλληλα, τόνισε πως στόχος είναι να υλοποιηθούν συγκεκριμένα τμήματα που έχουν εξασφαλίσει πόρους, αν και οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για οδικά έργα πλέον περιορίζονται, ενώ δεν ευνοούνται έργα στο αστικό περιβάλλον.
Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομών, ο κ. Ταχιάος δήλωσε ότι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ τον Αύγουστο θα παραδοθεί το οδικό έργο Πάτρα – Πύργος. Παράλληλα, οι εργασίες στο Flyover στη Θεσσαλονίκη προχωρούν ταχύτατα και αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω.
Αναφερόμενος στις αδυναμίες του σιδηροδρομικού δικτύου, επεσήμανε ότι ο ΟΣΕ είχε μείνει σε παρωχημένες πρακτικές και χαρακτήρισε την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ως «δύσκολη άσκηση».