Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΕΕ: Πώς ο ανταγωνισμός ενισχύει τα ταξίδια με τρένο



Ο ανταγωνισμός στις σιδηροδρομικές μεταφορές μειώνει τις τιμές, βελτιώνει την ποιότητα και αυξάνει τη ζήτηση για ταξίδια με τρένο, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 tourismtoday.gr

Ο ανταγωνισμός, αποφέρει οφέλη για όλους -επιβάτες, φορείς εκμετάλλευσης, φορολογούμενους και το κλίμα- και είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της στροφής προς τους σιδηροδρόμους.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εμπορικά καθοδηγούμενος ανταγωνισμός «Ανοιχτής Πρόσβασης» μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων και βελτίωσε την ποιότητα της υπηρεσίας, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την έναρξη του διαγωνισμού.

Αυτές οι δύο κύριες επιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν τα τρένα πιο ελκυστικά για τους επιβάτες, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για σιδηροδρομικές μεταφορές και μετατοπίζοντας τους επιβάτες σε σιδηροδρομικές μεταφορές από ανταγωνιστικά μέσα.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που εμποδίζουν την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του ανταγωνισμού», οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν διασφαλίζοντας «εύκολη πρόσβαση σε όλους τους τύπους τροχαίου υλικού» και «ισότιμη πρόσβαση στις πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων για τους φορείς εκμετάλλευσης», καθώς και με την «θέσπιση εκπτώσεων τελών πρόσβασης τροχιάς για φορείς εκμετάλλευσης κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους».

Όσον αφορά τις επιδοτούμενες από τους φορολογούμενους συμβάσεις, η μελέτη δείχνει ότι «όπου οι αρμόδιες αρχές χρησιμοποίησαν διαγωνισμούς, πέτυχαν σταθερά μείωση του κόστους που επέτρεψε τη βελτίωση της σιδηροδρομικής προσφοράς, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών».

«Τα στοιχεία είναι σαφή. Ο ανταγωνισμός βελτιώνει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες για όλους. Πρέπει επιτέλους να καταρρίψουμε τα εναπομείναντα εμπόδια και να ανοίξουμε πλήρως την αγορά σιδηροδρόμων, προς όφελος των επιβατών, των φορολογουμένων και του περιβάλλοντος», τόνισε ο Salim Benkirane, από τη Συμμαχία Νεοεισερχόμενων Επιβατικών Σιδηροδρόμων (ALLRAIL).

sidirodromikanea.blogspot.com