Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ!



 Τα αναδρομικά στις συντάξεις του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ και των λοιπών ταμείων συνεχίζουν να αποτελούν ένα καυτό θέμα για χιλιάδες συνταξιούχους, που περιμένουν την καταβολή τους μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024.

Του Παντελή Χαριτάκη 
 tilegrafimanews.gr

 Οι πληρωμές αυτές αφορούν κυρίως αναδρομικά ποσά από παλαιότερες περικοπές, δικαστικές αποφάσεις, καθώς και διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή νέων νόμων στις συντάξεις.

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά αφορούν κυρίως τους συνταξιούχους του Δημοσίου, τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, καθώς και όσους ανήκουν σε ταμεία όπως το ΝΑΤ (ναυτικοί), τα ταμεία των τραπεζών και άλλων ειδικών κατηγοριών. Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν:Συνταξιούχοι Δημοσίου: Οι περικοπές που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να επιστραφούν εν μέρει μέσω των αναδρομικών.
Συνταξιούχοι του ΙΚΑ και λοιπών ταμείων του ΕΦΚΑ: Οι συνταξιούχοι που υπέστησαν μειώσεις στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις δικαιούνται επίσης αναδρομικά.
Απόστρατοι: Οι στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των σωμάτων ασφαλείας που είχαν υποστεί περικοπές αναμένουν αναδρομικά.
Συνταξιούχοι τραπεζών: Συνταξιούχοι από τα ταμεία των τραπεζών, όπως η Εθνική, η Alpha Bank και η Πειραιώς, αναμένουν και αυτοί επιστροφές από τις περικοπές.

Τα ποσά που θα καταβληθούν

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία τους, το ταμείο στο οποίο ανήκουν, τις μειώσεις που έχουν υποστεί και τη διάρκεια των περικοπών.

Παρακάτω παρατίθενται τα ενδεικτικά ποσά που θα καταβληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024:Συνταξιούχοι Δημοσίου: Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναμένεται να λάβουν ποσά που κυμαίνονται από 500 έως 3.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε αναδρομικά για τη διετία 2015-2016, που αφορούν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις παράνομες μειώσεις.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΕΦΚΑ: Οι συνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΦΚΑ, περιλαμβανομένων αυτών του ΙΚΑ, θα λάβουν αναδρομικά που κυμαίνονται από 800 έως 2.500 ευρώ. Τα αναδρομικά αφορούν μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους από το 2012 και έπειτα, και καλύπτουν διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων.
Απόστρατοι: Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι αναμένουν υψηλότερα αναδρομικά, καθώς οι περικοπές που είχαν υποστεί ήταν σημαντικές. Τα ποσά αναμένεται να κυμανθούν από 1.500 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό και τη διάρκεια της περικοπής.
Συνταξιούχοι των τραπεζών: Οι συνταξιούχοι που ανήκουν στα ταμεία των τραπεζών, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς, αναμένεται να λάβουν αναδρομικά που κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά αφορούν κυρίως επιστροφές από παράνομες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
ΝΑΤ: Οι ναυτικοί συνταξιούχοι του ΝΑΤ, που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους, αναμένεται να λάβουν ποσά από 1.200 έως 3.800 ευρώ. Οι πληρωμές αυτές συνδέονται με αποφάσεις που ακυρώνουν τις περικοπές που είχαν γίνει στα ειδικά μισθολόγια και στις επικουρικές συντάξεις.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Οι καταβολές των αναδρομικών θα γίνουν σταδιακά, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024. Ο κύριος όγκος των πληρωμών θα γίνει κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τις τελευταίες δόσεις να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Δεκεμβρίου. Η καταβολή των ποσών γίνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Τι να αναμένουν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται αναδρομικά θα λάβουν ειδοποιήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες καταβολής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για όσους δικαιούχους δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπολογισμού των αναδρομικών τους, οι πληρωμές μπορεί να παραταθούν στις αρχές του 2025.

Τα αναδρομικά αποτελούν μια σημαντική οικονομική ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά τα προηγούμενα χρόνια. Η επιστροφή αυτών των ποσών ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά τους και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

sidirodromikanea.blogspot.com