Σελίδες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ισπανία απελευθερώνει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας υδρογόνου στον κόσμο




Η Ισπανία μόλις το έσπασε στο παιχνίδι των πράσινων μεταφορών. Οι θρυλικοί κατασκευαστές τρένων Talgo κυκλοφόρησαν το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο, δίνοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη κάτι να κυνηγήσει. 

Γνωστός για την πρωτοπορία στη σιδηροδρομική τεχνολογία, η Talgo έβαλε σταθερά την Ισπανία στον χάρτη, προσθέτοντας ένα ακόμη φτερό στο καπάκι της, αφού έχει ήδη τον τίτλο του πιο αποτελεσματικού σιδηροδρομικού συστήματος υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη . Τα νέα τρένα υδρογόνου της Talgo θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στο μέλλον των παγκόσμιων ταξιδιών υψηλής ταχύτητας.

Και τι γίνεται με το Ηνωμένο Βασίλειο; Η Ισπανία κινείται με πλήρη ταχύτητα, αλλά το βρετανικό HydroFLEX, το πρώτο τρένο που κινείται με υδρογόνο, μπήκε σε δοκιμές μόλις το 2020. Είναι πρόοδος, αλλά σε σύγκριση με ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Ισπανία και η Γερμανία, εξακολουθεί να υστερεί σε μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση. Αντίθετα, τα τρένα υδρογόνου υψηλής ταχύτητας της Ισπανίας κάνουν τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να φαίνονται σαν ένα νυσταγμένο τζόκινγκ το πρωί της Κυριακής.

Το 2021, η Repsol και η Talgo ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παράγουν το πρώτο τρένο υδρογόνου για ανανεώσιμες πηγές στην Ιβηρική χερσόνησο . Η τεχνολογία προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Ένας σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου είναι πολύ φθηνότερος από την τοποθέτηση εναέριων καλωδίων για παραδοσιακά ηλεκτρικά τρένα, γεγονός που τον καθιστά μια απίστευτα ελκυστική επιλογή για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των σιδηροδρόμων μας .

Η Ισπανία το έκανε ξανά. Αυτή τη φορά, με ένα επαναστατικό τρένο υδρογόνου που πρόκειται να αλλάξει το μέλλον των ταξιδιών υψηλής ταχύτητας, όχι μόνο για τη χώρα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Λειτουργώντας με κυψέλες καυσίμου που δεν αντλούν τίποτα άλλο εκτός από υδρατμούς, αυτά τα τρένα μειώνουν το υψηλό κόστος των παραδοσιακών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Είναι καθαρό, είναι πράσινο και είναι το μέλλον των ταξιδιών. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ισπανία καθώς χαράζουν τα μονοπάτια για τον υπόλοιπο κόσμο.

sidirodromikanea.blogspot.com