Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ομιλία του προέδρου του ΟΣΕ Γιάννου Γραμματίδη με πολλαπλά μηνύματα


Για όλα και για όλους μίλησε ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιάννος Γραμματίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στο χώρο του μουσείου προς τιμή του πρώην Διευθυντή του ΟΣΕ κ Σάββα Κοέν του οποίου εξήρε την προσφορά του στο σιδηρόδρομο.

Μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΟΣΕ αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στον σιδηρόδρομο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την νέα ηγεσία του Οργανισμού για να αποκαταστήσει το κύρος του Ελληνικού σιδηροδρόμου και να γεμίσει τους άδειους συρμούς που την ανασφάλεια των πολιτών να ταξιδέψουν, όπως υπογράμμισε, την προκάλεσαν κυρίως οι διαδόσεις και δημοσιεύματα σκοπιμότητας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Πρόεδρου το ΟΣΕ κ. Γιάννου Γραμματίδης.

«Είμαι εδώ εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Σιδηρόδρομων Ελλάδος για να τιμήσουμε το Σάββα Κοέν για αυτή την μεγάλη και ιστορικής σημασίας χειρονομία του. Να χρηματοδότηση δηλαδή την ανακατασκευή τις φορτάμαξες του 1890 οι οποίες μετέφεραν Εβραίους Έλληνες καταγωγής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ιδιαιτέρα στο Άουσβιτς. Θα ήθελα να λάβω την ευκαιρία να μνημονεύσω τον αείμνηστο Ευθύμιο Κοντόπουλο, χάρις στον οποίο το μουσείο είναι μια ιστορική πραγματικότητα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πάταρας επισήμανε πριν από λίγο πέρασε ένας συρμός από τις διπλανές γραμμές. Μια κύρια πίσω μου είπε ότι πρόκειται για άδειο συρμό και αυτό είναι ένα σημείο των καιρών. Είναι η υποβάθμιση του σιδηροδρόμου και αν θέλετε είναι το τραύμα του κυρούς του σιδηροδρόμου μετά από διάφορα ατυχή γεγονότα. Η καινούργια διοίκηση του Οργανισμού Σιδηρόδρομων Ελλάδος που ανέλαβε από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχει σαν έργο να αποκαταστήσει το κυρός του Ελληνικού σιδηροδρόμου και να γεμίσει τους άδειους συρμούς, άδειους λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει στον κόσμο, ανασφάλεια η οποία δεν έχει αντικρισημότητα άλλα που οφείλεται κυρίως σε διαδόσεις και δημοσιεύματα σκοπιμότητας που εμείς δεν θέλουμε να τα αποδεχτούμε. Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο στον Οργανισμό σιδηρόδρομων Ελλάδας. Ανάμεσα στο έργο αυτό είναι και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας του σιδηροδρόμου. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αυτή την τοποθεσία σήμερα το ότι έχουμε την χορωδία μαζί μας το ότι έχουμε το βαγόνι του 1890 άλλα και άλλο τροχαίο υλικό αλλά και υλικά σιδηροδρομικά τα οποία ανήκουν στην Ελληνική σιδηροδρομική κληρονομιά αποτελούν ακριβώς κέντρο του ενδιαφέροντος της καινούργια διοίκησης του Οργανισμού Σιδηρόδρομων Ελλάδος. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι με την στήριξη των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ακόμα και των συνταξιούχων σιδηροδρομικών που εγώ αρνούμαι να τους λέω συνταξιούχους σιδηροδρομικούς. Είναι εν ενεργεία και πρέπει να είναι εν ενεργεία σιδηροδρομικοί στην καινούργια κατεύθυνση που χαράζει ο Οργανισμός Σιδηρόδρομων Ελλάδος. Όπως ξέρεται από το τέλος του έτους μετασχηματίζεται, συγχωνεύεται με την ΕΡΓΟΣΕ, παίρνει όλο το τροχαίο υλικό από την ΓΑΙΑΟΣΕ και θα είναι ένας ενιαίος φορέας ο οποιος θα λέγεται «Ελληνικοί σιδηρόδρομοι ΑΕ», με καινούργιο προσωπικό με τεχνική υποστήριξη από ξένους συμβούλους και πάντα με την συμπαράσταση του προσωπικού του ΟΣΕ το οποίο σε δύσκολες ώρες αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και μετά τις καταιγίδες  Daniel και  Elias κατάφερε μέσα σε 40 ημέρες να ξανά ένωση την Ελλάδα που είχε κοπεί στα δυο και αυτό το οφείλουμε στους Έλληνες σιδηροδρομικούς υπάλληλους τους οποίους θα ήθελα να τιμήσω απόψε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, είναι συγκινητική η παρουσία σας και κ. Κοέν δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Οργανισμού άλλα και του σιδηροδρομικού κόσμου για την μεγάλη σας προσφορά. Εύχομαι να την ακολουθούσουν και άλλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ»

Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com