Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ινδία: Τεράστια πλήθη έξω από σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το σταθμό Secundarabad στην πολιτεία Andhra Pradesh

Η Ινδία έχει αποκαταστήσει εν μέρει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες εν μέσω αναφορών για χάος και υπερπληθυσμό σε ορισμένους σταθμούς.
Τουλάχιστον 145.000 άτομα  ταξίδεψαν με τρένα τη Δευτέρα καθώς η χώρα αρχίζει να ανοίγει ξανά μετά από παρατεταμένο απαγορευτικό λόγω πανδημίας.
Όμως η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και της καθαριότητας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση καθώς συγκεντρώθηκαν τεράστια πλήθη έξω από ορισμένους σταθμούς.

Το τεράστιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ινδίας μεταφέρει συνήθως 25 εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Λένε ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχονται, πρέπει να ακολουθούνται κοινωνικές αποστάσεις στο σταθμό και στα τρένα και μόνο επιβάτες που έχουν επιβεβαιώσει εισιτήρια θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν.
 Η αστυνομία αγωνίστηκε να επιβάλει κοινωνικές αποστάσεις λόγω μεγάλου πλήθους

Ωστόσο, ορισμένοι σταθμοί ανέφεραν χαοτικές σκηνές καθώς οι αξιωματούχοι αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν αυτές τις οδηγίες. Το BBC Telugu ανέφερε ότι οι άνθρωποι στέκονταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο στο σιδηροδρομικό σταθμό Secunderabad στη νότια πολιτεία της Telangana.
"Το προσωπικό των σιδηροδρόμων και η αστυνομία δεν επέτρεψαν στους επιβάτες να εισέλθουν μέσα στο σταθμό μέχρι τουλάχιστον μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, επικαλούμενο μέτρα φυσικής απόστασης. Αυτό οδήγησε σε χάος έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό καθώς είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός επιβατών και υπήρχε Δεν διατηρείται φυσική απόσταση. Η αστυνομία έφτασε αργότερα και οργάνωσε τις ουρές ", λέει ο Sharath Behara του BBC Telugu.
Αναφέροντας από το Δελχί, ο Salman Ravi του BBC Hindi ανέφερε ότι ακολουθούσαν αυστηρές κοινωνικές αποστάσεις όταν επιβάτες επιβιβάστηκαν σε τρένα και όλοι φορούσαν μάσκες.Επιβάτες που περιμένουν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Δελχί

"Αλλά το ίδιο δεν παρατηρήθηκε στους πάγκους κρατήσεων εισιτηρίων. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν εισιτήρια εμφανίστηκαν επίσης στο σταθμό και αυτό προκάλεσε πλήθος", πρόσθεσε.
Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες σταμάτησαν όταν ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε το κλείσιμο στις 24 Μαρτίου για να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού.
Αυτό άφησε εκατομμύρια εργάτες ημερήσιων μισθών να παραμένουν στραμμένοι καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα χωριά τους από πόλεις. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να περπατήσουν σε μεγάλες αποστάσεις - σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.
Καθώς η πίεση και η κριτική άρχισαν, η κυβέρνηση άρχισε να τρέχει ειδικά τρένα για να μεταφέρει μετανάστες. Περίπου 30 τρένα ξεκίνησαν ξανά στις 12 Μαΐου, έκτοτε υπήρξε σταθερή απαίτηση για άνοιγμα περισσότερων δρομολογίων.
Η επαναφορά του δικτύου των τρένων είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για αργό άνοιγμα της οικονομίας. Εκατομμύρια έχουν χάσει θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά καθώς η ζήτηση είναι πιθανό να υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, έχουν τεθεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική καθώς το φορτίο conelirus της Ινδίας αυξάνεται συνεχώς. Οι ειδικοί λένε ότι εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα.

bbc.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης