Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα: Τι πρέπει να γνωρίζεται για την μεταφορά του με τραίνα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

H υπηρεσία μεταφοράς ποδηλάτων στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ευθυγραμμίζεται με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό 1371/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να μεταφέρουν ποδήλατα, εφόσον αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκεκριμένη σιδηροδρομική υπηρεσία και ο συρμός μπορεί να τα δεχθεί.


Πιο συγκεκριμένα, η μεταφορά των ποδηλάτων με τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνεται ως εξής:

Α) Στις αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων που διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο αποσκευών:
στους σιδηροδρομικούς άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη (συγκεκριμένα πρόκειται για τις αμαξοστοιχίες IC50, IC52, IC54, IC56, IC58, IC51, IC53, IC55, IC57, IC59)
στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Καλαμπάκας – Αθήνας (συγκεκριμένα πρόκειται για τις αμαξοστοιχίες 884/885)

Η μεταφορά ποδηλάτων στη σκευοφόρο των αμαξοστοιχιών μεγάλων αποστάσεων παρέχεται προς το επιβατικό κοινό, σύμφωνα με τις Κανονιστικές Διατάξεις που ισχύουν για τις εγγεγραμμένες αποσκευές του Τιμολογίου Επιβατών και Αποσκευών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και καταβάλλεται το αντίστοιχο κόμιστρο αξίας 5€ ανά ποδήλατο.

Η παραλαβή των ποδηλάτων προς μεταφορά γίνεται εφόσον υπάρχει η ανάλογη χωρητικότητα στη σκευοφόρο και γίνονται δεκτά έως 5 ποδήλατα ανά αμαξοστοιχία.

Β) Εκτός των ανωτέρω, γίνονται δεκτά προς μεταφορά στις ακόλουθες γραμμές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι 3 ποδήλατα ανά αμαξοστοιχία, χωρίς την είσπραξη κομίστρου, εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας και δεν ενοχλούνται οι συνεπιβάτες:
Γραμμή Αθήνας – Χαλκίδας
Γραμμή Πειραιά – Αεροδρομίου – Κιάτου
Γραμμή Λειανοκλαδίου – Στυλίδας
Γραμμή Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας
Γραμμή Λάρισας – Βόλου
Γραμμή Λάρισας – Θεσσαλονίκης – Λάρισας στις αμαξοστοιχίες 1590, 1594, 2592, 2596, 1593, 1599, 2595, 2599. Από Μάιο έως Σεπτέμβριο δεν είναι δυνατή η μεταφορά ποδηλάτων στις αμαξοστοιχίες 1594 και 2595 λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης)
Γραμμή Θεσσαλονίκης – Πλατέος – Φλώρινας (έως 2 ποδήλατα γίνονται αποδεκτά αυξημένης επιβατικής κίνησης)
Γραμμή Θεσσαλονίκης – Καλαμπάκας
Γραμμή Αλεξανδρούπολης– Ορμενίου (με εξαίρεση ειδικές έκτακτες περιπτώσεις δρομολόγησης, λόγω αναγκών, τροχαίου υλικού στο οποίο δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ποδηλάτων)
Γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας
Προαστιακή γραμμή Πάτρας

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις την ευθύνη για την ασφάλεια του ποδηλάτου και την ευθύνη για την μη πρόκληση φθορών ή ζημιών στο τροχαίο υλικό ή στους υπόλοιπους επιβάτες έχει αποκλειστικά ο κάτοχος του ποδηλάτου. Επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση των ποδηλάτων ανάμεσα στα καθίσματα των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας.

Γ) Μεταφορά ποδηλάτων στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επιτρέπεται με ευθύνη του επιβάτη η μεταφορά ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ πτυσσόμενου ποδηλάτου διαστάσεων βαλίτσας, μέγιστες επιτρεπτές διαστάσεις:100 x 60 x 25 εκατ., στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου. Το ποδήλατο θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να βρίσκεται σε αποθηκευτική θήκη (τσάντα μεταφοράς). Δεν καταβάλλεται κόμιστρο.

Η μεταφορά ποδηλάτων δεν είναι δυνατή στις παρακάτω τουριστικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Γραμμή Άνω Λεχωνίων – Μηλεών (Τραινάκι Πηλίου)

Γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων (Οδοντωτός σιδηρόδρομος)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών: 14511 (τηλέφωνο με χρέωση από Ελλάδα, σταθερό: 0,646€/λεπτό, κινητό: 0,984€/λεπτό με επιπλέον τέλος κινητής τηλεφωνίας 12%-20%, ανάλογα με το μηνιαίο λογαριασμό, προ ΦΠΑ). Ωράριο λειτουργίας καθημερινά 06:00 – 23:00.

Γραμμή Παραπόνων: 0030 213 0 121 121. Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 08:30 – 13:30.


trainose.gr