Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρένα - Πώς μετακινούμαστε.

Έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για άσκοπες μετακινήσεις και νέα μέτρα. Τι πρέπει να ξέρετε. Δείτε τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρένα - Πώς μετακινούμαστε από 4 Μαΐου.
Νέα μέτρα θα ισχύουν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών - τη Δευτέρα 4 Μαΐου - και μέχρι νεοτέρας στις μετακινήσεις μας με τα ΜΜΜ (λεωφορεία, μετρό, τραμ και τρένα).
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης χθες, Τρίτη, σε αυτά περιλαμβάνονται:
η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό,
και η ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Σημειώνεται πως ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον και ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Δρομολόγια ΟΑΣΑ

Αναφορικά με τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, πρόκειται να ισχύσουν τα ακόλουθα:
Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.
Σημειώνεται πως η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Ανελκυστήρες θα χρησιμοποιούν μόνο οι έχοντες κινητικά προβλήματα
Επιπλέον, οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ταξί

Εξάλλου, ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ταξί επιτρέπεται να μεταβαίνουν μόνο δύο άτομα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης. Εξαιρέσεις του κανόνα αποτελούν η μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα και η συνοδεία ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Σημειώνεται πως σε αυτό το μέτρο αντιδρούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου.

Εκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Τέλος, ανακοινώνοντας τους παραπάνω κανονισμούς, ο κ. Κεφαλογιάννης απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. 

Κάλεσε δε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μετακίνησης με ιδιωτικό μέσο, να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή, επισημαίνοντας πως κανένα ευρωπαϊκό σύστημα συγκοινωνιών δεν έχει τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση μεταξύ των επιβατών.

Προκειμένου δε να χρησιμοποιούν οι πολίτες τα ΙΧ τους ανακοινώθηκε και η αναστολή του Δακτυλίου, μέχρι νεοτέρας.

«Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις», κατέληξε ο αρμόδιος υφυπουργός, δηλώνοντας πως αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταφορών.

ieidiseis.gr