Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πάτρα: Κρίσεις και επικρίσεις για το δήμο και το τρένο - Επιδιώκει αγωνιστική αυτοπροβολή.

Χωρίς ουσία είναι η αυριανή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων για τα έργα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και την κατασκευής της Πατρών-Πύργου. Η δημοτική αρχή αποφάσισε και ανακοίνωσε κινητοποίηση στις 3 Μαΐου, περιφρονώντας το δημοτικό συμβούλιο και τις δημοκρατικές λειτουργίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται κατ΄ αυτό τον τρόπο. Αυτή την φορά όμως δεν είχε πολιτικό λόγο να εκβιάσει την απόφαση για κινητοποιήσεις, αφού οι δημοτικές παρατάξεις έχουν συμφωνήσει μαζί της και έχουν ψηφίσει την εισήγηση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.
Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι η δημοτική αρχή δεν... αντέχει να συμφωνούν μαζί της και αναζητάει αφορμές για να εκφράζει την διαφορετικότητά της από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αν όντως σκέφτεται έτσι, σημαίνει ότι έβαλε την επικοινωνία πάνω από τους θεσμούς (δημοτικό συμβούλιο) και κάτι τέτοιο είναι άσχημο προμήνυμα. Εκτός αυτού, η εξαγγελία της κινητοποίησης προηγήθηκε ακόμα και των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, συνιστώντας ακόμα μια ενέργεια θεσμικής περιφρόνησης εκ μέρους του Δήμου.
Αναρωτιέται κανείς τι θα κληθούν να ψηφίσουν οι δημοτικές παρατάξεις στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφενός δεν έχουν ουσιαστική διαφωνία με τις θέσεις που εκφράζει ο Δήμος για το τρένο και αφετέρου τυχόν διαφωνία με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής θα περιοριστεί στο ακροατήριο της συνεδρίασης μέσω της τηλεδιάσκεψης…

Τα παράπονά τους έναντι της δημοτικής αρχής, βρήκαν τον τρόπο να εκφράσουν, πρόεδροι οικισμών της Δημοτικής Ενότητας του Ρίου, με αφορμή την επικείμενη κινητοποίηση αυτή την Κυριακή για το τρένο.
Τα τελευταία 24ωρα, η πρόεδρος του Ρίου Νικολίτσα Μπετιχαβά, στην περιοχή και το χώρο της οποίας θα γίνει η κινητοποίηση, δέχεται διάφορες νύξεις και παρεμβάσεις σε σχέση με την επιτυχία της κινητοποίησης.
Σχολίασε, μέσω του διαδικτύου, τη φωτογραφία με τα γνωστά τείχη του τρένου την οποία χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ώστε να τονίσει τι θέλει να αποφύγει ο δήμος με το επίγειο τρένο μέσα στην Πάτρα, διεκδικώντας την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής.
«Η φωτογραφία είναι από το Ακταίο και θα έπρεπε ήδη να έχει υπενθυμίσει στον δήμο να διεκδικήσει, μαζί με τον Καστελόκαμπο και τη διόρθωση στο Ακταίο, μαζί με την υπογειοποίηση Ρίο Κανελλοπούλου» τόνισε η πρόεδρος του Ρίου
«Το δίκαιο δεν αφορά ψηφοφόρους αλλά πολίτες!» καταλήγει με νόημα στην ανάρτησή της.
Τη διαδικτυακή… σκυτάλη πήρε εν συνεχεία και ο πρόεδρος του Ακταίου Δημήτρης Καραΐσκος επισημαίνοντας σε όσους υποστηρίζουν το αίτημα της υπογειοποίησης, με αφορμή τα τείχη στο εργοτάξιο της περιοχής του: «Ο δήμαρχος δεν κινείται με γνώμονα το συμφέρον της πόλης αλλά την αυτοπροβολή».
«Ποιος ο λόγος που κινείται μονομερώς και εξαγγέλλει κινητοποιήσεις ενώ έχει στα χέρια του ομόφωνη θετική ψήφο του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών κοινοτήτων στο θέμα;» αναρωτιέται ο κ. Καραΐσκος. Εκφράζοντας τέλος την απορία του, μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου και της συντονιστικής επιτροπής των συλλόγων το μεσημέρι του Σαββάτου: «Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα του δήμου που πρέπει να έρθει σε επαφή ο δήμαρχος;».

pelop.gr