Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, οι επιβάτες του μετρό δεν έχουν μειωθεί.











H φωτογραφία είναι από τις 20 Μαρτίου. Από τότε οι επιβάτες είναι ακόμη λιγότεροι.(AP Photo/John Minchillo)

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ερημώσει τη Νέα Υόρκη, το μετρό της -ένα έμβλημα του αστικού υπερπληθυσμού- έχει καταστεί σχεδόν μη αναγνωρίσιμο, με τη συνολική επιβατική του κίνηση να έχει υποχωρήσει κατά 87%.

Αλλά ακόμα και όταν οι αξιωματούχοι έχουν καταστείλει τις συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη, αφαιρώντας τα στεφάνια από τα γήπεδα μπάσκετ και στέλνοντας την Αστυνομία να διαλύσει τα πάρτι, οι σταθμοί του μετρό στις φτωχογειτονιές της πόλης εξακολουθούν να είναι πολυσύχναστοι, σαν να μην άλλαξε σχεδόν τίποτα.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή μεταστροφή ενός μεταφορικού συστήματος που εδώ και πολύ καιρό είναι ο μεγάλος εξισορροπιστής, δηλαδή ένας χώρος όπου οι ωρομίσθιοι συνταξίδευαν με οικονομικά στελέχη. Τώρα το μετρό έχει γίνει περισσότερο σύμβολο της ανισότητας της πόλης, ενισχύοντας το χάσμα μεταξύ εκείνων που διαθέτουν τα μέσα για ασφαλή στέγαση στο σπίτι και εκείνων που πρέπει να συνεχίσουν να φλερτάρουν με τη δημόσια μεταφορά για να διατηρήσουν τα πενιχρά μέσα διαβίωσης.

«Αυτός ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος. Δεν θέλω να αρρωστήσω, δεν θέλω να αρρωστήσω την οικογένειά μου, αλλά πρέπει να φτάσω στη δουλειά μου», δήλωσε η Yolanda Encancion, οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι, καθώς περίμενε το τρένο της στο Μπρονξ.

Ο σταθμός που χρησιμοποιεί είναι ένας από τους δύο στο Μπρονξ, που έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την επιβατική τους κίνηση και εξυπηρετούν γειτονιές με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην πόλη, σύμφωνα με μια ανάλυση της «ΝΥΤ».

Ο σταθμός στην 170η οδό στη γειτονιά του University Heights και Burnside στην περιοχή Mount Eden περιβάλλεται από μεγάλες κοινότητες Λατινοαμερικανών και Αφρικανικών μεταναστών, όπου το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι περίπου 22.000 δολάρια – το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών στην πολιτεία, σύμφωνα με τα δεδομένα απογραφής.

Πολλοί κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μπαίνουν στα τρένα με αγνώστους, ενδεχομένως εκθέτοντας τον εαυτό τους στον ιό. Ακόμη χειρότερα, η μείωση των δρομολογίων ως απάντηση της μειωμένης επιβατικής κίνησης, έχει συμβάλλει στις κατά περιόδους συνθήκες συνωστισμού, καθιστώντας αδύνατη τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης που συνιστούν οι ειδικοί της δημόσιας Υγείας.

Καθισμένη σε ένα παγκάκι στο σταθμό 170th Street, η κ. Encancion άγγιζε την ιατρική μάσκα στο πρόσωπό της με τα γάντια από λάτεξ στα χέρια της. Ο κίνδυνος έκθεσης στον κορωνοϊό στο μετρό είναι μέρος της συνεχούς ανησυχίας της που σιγοκαίει τώρα καθημερινά στη ζωή της.

Τα δύο έφηβα παιδιά της είναι απεγνωσμένα να δουν τους φίλους τους, αλλά τους επιτρέπει να φύγουν από το διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων μόνο για μια βόλτα με τη θεία τους μία φορά την ημέρα. Ο σύζυγος της κ, Encancion ήταν επιστάτης σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι που απολύθηκε μετά το κλείσιμο του σχολείου, μειώνοντας το εισόδημα της οικογένειάς τους στο μισό. Εχουν αρκετές αποταμιεύσεις για να καλύψουν το ενοίκιο αυτό το μήνα, αλλά τίποτα περισσότερο. «Τον επόμενο μήνα πώς θα πληρώσουμε; Δεν μπορώ καν να το σκεφτώ», είπε.


ekirikas.com