Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

«Βοηθοί επιβατών» σε 45 σταθμούς του μετρό.

Οι 5 βασικοί κανόνες για τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ – Σήμανση και εντός συρμών και λεωφορείων

Βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, σε 45 κομβικούς σταθμούς του μετρό για να συμβουλεύσουν το επιβατικό κοινό για την υπεύθυνη μετακίνησή του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού βρίσκει το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών στην πρώτη γραμμή για ασφαλείς μετακινήσεις.

Πέντε είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επιβάτες των ΜΜΜ για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Πρώτον, δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη. Καταλαβαίνω την κόπωση των πολιτών, έχουμε μείνει έξι εβδομάδες μέσα στα σπίτια μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να μετακινηθούμε, αλλά αν δεν είναι ανάγκη, καλό είναι να αποφύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεύτερον, δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα. Τρίτον, αυτήν την περίοδο, δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο. Τέταρτον, κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί. Και πέμπτον, φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ανέφερε αναλυτικά.

Βοηθοί επιβατών και σήμανση για τήρηση αποστάσεων σε συρμούς και οχήματα

Το προσωπικό των Σταθερών Συγκοινωνιών επιστρατεύεται για να παρέχει συμβουλές στο επιβατικό κοινό για την τήρηση των αποστάσεων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την αποφυγή συνωστισμού σε αποβάθρες και εκδοτήρια. Οι επωνομαζόμενοι «βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία.

Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο υπυοργός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, γύρω στα 550 λεωφορεία. Από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε όλο το στόλο των λεωφορείων που φτάνει στον αριθμό των 1.100. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βγάλουμε κι άλλα λεωφορεία στους δρόμους, αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν» επισήμανε.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι: «Θα έχουμε 350 οχήματα από 219 που παραλάβαμε, γιατί σας θυμίζω ότι έχουμε δώσει δρομολόγια στα ΚΤΕΛ και έχουν προστεθεί άλλα 100 οχήματα». Σχολίασε δε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι, δεδομένου ότι ο στόλος των αστικών λεωφορείων και στις δυο μεγάλες πόλεις έχει μέσο όρο ηλικίας 16-17 έτη, «να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με το υλικό που έχουμε και το τροχαίο υλικό που έχουμε δυστυχώς είναι προβληματικό».

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους οδηγούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας ότι θα δείξουν μεγάλη υπευθυνότητα.

Ερωτηθείς ποιος θα επιβάλλει τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Αστυνομία έχει αυτή τη δικαιοδοσία. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.

Οπως παραδέχθηκε είναι αδύνατον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

tovima.gr