Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κομισιόν: Το 2021 να καθιερωθεί ως το «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων».


Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων δεν είναι τυχαίο γεγονός. Έρχεται τη κατάλληλη στιγμή, το μήνυμα της Κομισιόν.

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να καταστεί το 2021 το "Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων" με στόχο να προωθήσει τη σιδηροδρομική υποδομή ως "βιώσιμο, καινοτόμο και ασφαλές τρόπο μεταφοράς" και να υποστηρίξει τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την Κομισιόν "ως ένας από τους πλέον βιώσιμους και ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς, ο σιδηρόδρομος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό σύστημα κινητικότητας της Ευρώπης". "Δεν είναι μόνο φιλικός προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικός - είναι επίσης ο μόνος τρόπος μεταφοράς που έχει μειώσει σχεδόν συνεχώς τις εκπομπές του CO2 από το 1990 και ταυτόχρονα αυξάνει τον όγκο των μεταφορών", αναφέρει η Κομισιόν.

Το 2021 επελέγη ως έτος, διότι είναι το πρώτο πλήρες έτος κατά το οποίο οι κανόνες που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 2021 σηματοδοτεί επίσης πολλές σημαντικές επετείους για τη σιδηροδρομική μεταφορά: την 20ή επέτειο της πρώτης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους, την 175η επέτειο από την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ δύο ευρωπαϊκών πρωτευουσών (Παρίσι-Βρυξέλλες), καθώς και τα 40 χρόνια του TGV, αλλά και τα 30 χρόνια του ICE (τύποι γρήγορων τρένων)

Η αρμόδια για τις μεταφορές Επίτροπος Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά πως "υπάρχει και κάτι πιο βαθύ για τους σιδηροδρόμους: συνδέουν την ΕΕ μαζί όχι μόνο σε φυσικούς όρους. Η δημιουργία ενός συνεκτικού και λειτουργικού δικτύου σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μια άσκηση πολιτικής συνοχής. Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων δεν είναι τυχαίο γεγονός. Έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή, όταν η ΕΕ χρειάζεται αυτό το είδος συλλογικής δέσμευσης".

Πηγή: ΚΥΠΕ.
economytoday.sigmalive.com