Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Γ. Βρούτσης: Δυνατότητα μερικής αναστολής σύμβασης εργασίας.

Μέτρα-παρεμβάσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας και των επιχείρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. 

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες. 

Το μέτρο, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για τη συγκράτηση της ανεργίας, και για τη μείωση των μισθολογικών εξόδων, στο πλαίσιο του κοινωνικο δείκτη προστασίας 

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου η απόλυση είναι άκυρη. 

Ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων. 

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020. 

Το ποσό των 800 ευρώ έιναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 

Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. 

Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι πριν από την έναρξη της κρίσης, και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου. «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των εκτάκτων συνθηκών». 

Για το δώρο Πάσχα και ειδικά για τους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση ρευστότητας, δυνατότητα καταβολής δώρου Πάσχα στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. 

Οσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης ΜΑρτίου. Δημόσιο 27 ΜΑρτίου, συντάξεις μισθωτών καταβολή στις 30 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Ενημερώνω τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να πάτε στις τράπεζες, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

naftemporiki.gr