Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Φ. Τσαλίδης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ): Εφαρμόζουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών.

Κλειστό αύριο το κτίριο της Καρόλου λόγω κρούσματος κορωνοϊού – Εφαρμόστηκαν τα ισχύοντα πρωτόκολλα αντιμετώπισης – Κόντρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών 
Απάντηση με σκληρούς χαρακτηρισμούς περί καιροσκόπων και εμπαθών συνδικαλιστών, κάνοντας λόγο για «αήθεις ενέργειες» έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, μέσω της επιστολής του προς τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Την κόντρα, που έρχεται σε μια δύσκολη για την κοινωνία περίοδο, πυροδότησε η χθεσινή επιστολή με την οποία οι εκρόσωποι των σιδηροδρομικών κατηγόρησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μη τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας στα τρένα, τους σταθμούς και τους χώρους εργασίας της. Ισχυρισμούς τους οποίους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χαρακτηρίζει ψευδείς. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, «η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους “απείθαρχους” πολίτες, αλλά έχει απέναντί της και τους κάθε είδους καιροσκόπους, που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες στιγμές για προσωπικό τους όφελος, μη συναισθανόμενοι την κρισιμότητα όσων ζούμε, αλλά και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν τέτοιες συμπεριφορές στο κοινωνικό σύνολο». 

Ενημερώνει δε ότι η εταιρεία που διενεργεί τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου, λαμβάνει, κατά τις εγκυκλίους των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών, «όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των επιβατών και των εργαζομένων και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς, παρακολουθώντας την κλιμάκωση των ενεργειών της Πολιτείας, ώστε να εφαρμόζει και η ίδια ακόμη πιο αυστηρά πρωτόκολλα, πολλές φορές ακόμη κι αν δεν έχουν υποδειχθεί».

Στόχος η διασπορά πανικού μεταξύ των εργαζομένων
Όσον αφορά την περίπτωση υπαλλήλου θετικού στον ιό COVID-19, για την οποία η Ομοσπονδία με την επιστολή της κατηγορεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο κ. Τσαλίδης κάνει λόγο ενέργειες που στόχο έχουν τη διασπορά πανικού μεταξύ των εργαζομένων. «Η μικρόνοη αυτή συμπεριφορά δεν πρέπει να τύχει αναπάντητη, διότι αποτελεί καταδικαστέα ενέργεια στην εποχή που ζούμε» επισημαίνει στην επιστολή του. 

Ως προς το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό, όπως καταγράφει, ενημερώθηκε ο ίδιος το πρωί της 24ης Μαρτίου από τον διευθυντή Προσωπικού, ότι υπάλληλος που υπηρετεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας επί της οδού Καρόλου, είχε εισαχθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής. Περί ώρα 19.38 της ίδιας ημέρας, η ανωτέρω υπάλληλος γνώρισε τηλεφωνικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι το τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε ήταν θετικό. 

«Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Ειδοποιήθηκαν όσοι είχαν έρθει σε επαφή με την εν λόγω υπάλληλο να αυτοπεριορισθούν (καραντίνα) και, ευτυχώς, ήταν ένας μικρός αριθμός εργαζομένων λόγω εργασίας από το σπίτι (που ήδη είχε εφαρμόσει η εταιρεία μας)» αναφέρει και συνεχίζει: «Συγχρόνως, ειδοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ΟΣΕ ΑΕ, και σε συνεργασία με τη Διοίκησή του, αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο κτίριο να μην προσέλθουν στην εργασία τους την επομένη της αργίας (26 Μαρτίου), ώστε να γίνει από τον ιδιοκτήτη η αναγκαία από τα ισχύοντα πρωτόκολλα απολύμανση του κτιρίου». 

Επίσης, για λόγους υγειονομικής προφύλαξης, αποφασίστηκε το κτίριο να παραμείνει κλειστό και την Παρσκευή 27 Μαρτίου 2020. 

Κατηγορεί δε τη διοίκηση της ΠΟΣ ότι εξέλξαβε το γεγονός ως ευκαιρία για να το παρουσιάσουν ως «δήθεν γεγονός που έλαβε χώρα από ημερών και να κυκλοφορήσουν την παντελώς ανεύθυνη, καταδικαστέα και ποινικά κολάσιμη ανακοίνωσή τους με αριθμ. πρωτ. 40456/2020, προσδοκώντας στην δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της Διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Ως στόχο των εν λόγω ενεργειών, προσδιορίζει «αφενός η διασπορά πανικού μεταξύ των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπηρετεί σε όλη την επικράτεια, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων που εργά ζονται στο ίδιο κτίριο της ΟΣΕ ΑΕ και, αφετέρου, η στοχοποίηση της Διοίκησης της Εταιρείας μας την οποία εμφάνιζαν να επιτρέπει την κυκλοφορία φορέα του ιού εντός των κεντρικών της γραφείων και να μην τηρεί τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών». 

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή της διοίκησης της ΠΟΣ, η συμπεριφορά της εταιρείας χαρακτηρίζεται «επιεικώς εγκληματική», απαιτώντας άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας «για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πολιτών».

Τα μέτρα προστασίας σε συρμούς, σταθμούς και χώρους εργασίας
Σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΕΟΔΥ στις 23 Μαρτίου, στα μέτρα προψύλαξης περιλαμβάνονται η αραίωση των θέσεων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα τρένα, μειώνοντας τη χωρητικότητα στο 50%, η τοποθέτηση αντισηπτικών στους συρμούς, η ενημέρωση με αφίσες για τα μέτρα υγιεινής εντός των συρμών. Ακόμη, έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων προς αποψυγή συνωστισμού ή και επίσκεψης στα εκδοτήρια και για χρήση κάρτας (πιστωτικής/χρεωστικής) αντί μετρητών στα εκδοτήρια. 

Επίσης, έχουν δοθεί στο προσωπικό κιτ προστασίας με μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, σακκούλες απορριμμάτων, αντισηπτικό, καθώς και οδηγίες πώς να αντιμετωπίσει ένα ύποπτο κρούσμα στο συρμό, ώστε να μη διακινδυνεύσειτη δική του ασψάλεια και την ασψάλεια των επιβατών. ‘Εχει διανεμηθεί Φόρμα (έντυπο) Επιβάτη για να λαμβάνονται τα στοιχεία των επιβατών βαγονιού, εάν εκδηλωθεί ύποπτο κρούσμα στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης του ιού. 

Ως προς τον καθαρισμό των τρένων, έχουν δοθεί οδηγίες στα συνεργεία για τον καθαρισμό χειρολαβών, κουμπιών, τουαλετών. Έχει γίνει συμψωνία με δύο εταιρείες ειδικής απολύμανσης για να είναι stand by σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος στο συρμό, ώστε να προβούν σε απολύμανση (η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη προβεί σε βαθειά απολύμανση με νεψελοψεκασμό, όπου και όποτε υπήρξε ένδειξη υπόπτου κρούσματος). 
Ακόμη, με τη μείωση των δρομολογίων, που επιτρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος στον καθαρισμό, εκπονείται νέο σχέδιο καθαρισμών, που προβλέπει προσωπικό καθαρισμού σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα φίλτρα των κλιματιστικών καθαρίζονται συχνότερα (ανά εβδομάδα). Έχουν επισης απομακρυνθεί από τους συρμούς φυλλάδια και περιοδικά και ξεκλειδώθηκαν τα παράθυρα. Το κυλικείο λειτουργεί μόνο ως take away και με μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, κλπ., μίας χρήσης. 

Όσο για το προσωπικό, πέρα από την καθιέρωση της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως ενημέρωσε η εταρεία τον ΕΟΔΥ, μεταξύ άλλων έχουν διερευνηθεί οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (τηλεργασία, απομάκρυνση από εργασίες πεδίου, χρήση αδειών, κλπ.). Έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά σε γραφεία, εκδοτήρια και συρμούς και έχουν δοθεί γάντια μίας χρήσης στα εκδοτήρια. Εχει εκδοθεί πολιτική «καραντίνας» και απολύμανσης, δηλαδή οδηγίες για τι γίνεται περίπτωση ύποπτου, αλλά και επιβεβαιωμένου, κρούσματος στον εργασιακό χώρο.

tovima.gr