Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πώς άλλαξαν όλα στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα σε 1 μήνα.

Τα τελευταία 11 χρόνια μέσα από αυτή τη σελίδα και τα social media του Athens Transport έχουμε καλύψει απεργίες διαρκείας και μεταβολές δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για διάφορους λόγους. 
Τίποτα όμως δεν πλησιάζει κοντά σε όσα ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, παρακάτω καταγράφουμε το ημερολόγιο των όσα συμβαίνουν εδώ και ένα μήνα στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ορίζει τα μέτρα που θα ληφθούν αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού. Ανάμεσα σε αυτά και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Μία μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς «είμαστε θωρακισμένοι». 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

Μία μέρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών, καταγγέλοντας πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία των εργαζομένων, ούτε υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους.
Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητά με τη σειρά του ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. 
Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει πως σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την προστασία των επιβατών και των εργαζόμενων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται ενημερωτικά μηνύματα σε οθόνες και πινακίδες τηλεματικής, η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές σε ημερήσια βάση και η προμήθεια και τοποθέτηση αντισηπτικών για χρήση των εργαζομένων.
Η ΟΣΥ απαντά στο Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ για τα μέτρα που λήφθηκαν στις συγκοινωνίες. 

Τετάρτη 4 Μαρτίου

Δοχεία με αντισηπτικό υγρό για τους επιβάτες τοποθετούνται στους συρμούς του Προαστιακού.

Παρασκευή 6 Μαρτίου

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΛΜΑ υποστηρίζει πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και δεν επαρκούν για την προστασία εργαζόμενων και επιβατών, ενώ υπονοεί πως απαιτείται διακοπή της λειτουργίας των μέσων. 

Σάββατο 7 Μαρτίου

Η ΣΤΑΣΥ απαντά στο ΣΕΛΜΑ σε αυστηρό τόνο πως είναι ανεύθυνες οι τοποθετήσεις όσων καλούν για διακοπή της λειτουργίας των μέσων καθώς τα μέτρα εφαρμόζονται επισταμένως και είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δευτέρα 9 Μαρτίου

Επιχειρούμε μία σύνοψη των πρώτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό που έλαβαν (ή δεν έλαβαν) διάφοροι συγκοινωνιακοί οργανισμοί εκτός Ελλάδας. Έκτοτε, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, ειδικά μετά την κήρυξη πανδημίας και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική. Το liveblog συγκεντρώνει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα συστήματα συγκοινωνιών σε όλο τον κόσμο. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Ο ΟΣΕ αποφασίζει να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων από τον κορωνοϊό.

Πέμπτη 12 Μαρτίου

Δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά την απόφαση για τη λήψη μέτρων στις συγκοινωνίες, ο ΟΑΣΑ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δράσεις απολύμανσης σε λεωφορεία και συρμούς του Μετρό και επαναλαμβάνει σε δελτίο τύπου τα μέτρα που λήφθηκαν.
Αποφασίζεται από τη διοίκηση της ΟΣΥ και μπαίνει σε εφαρμογή από την επόμενη μέρα η κατάργηση του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων και τρόλεϊ. Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν αλυσίδες πίσω από τις θέσεις των οδηγών ώστε να αποτρέψουν την επαφή μεταξύ επιβατών και οδηγών.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ συστήνει στους επιβάτες να περιορίσουν τις εγχρήματες συναλλαγές και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα εκδοτήρια με τη χρήση τραπεζικής κάρτας.
Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι από την Παρασκευή 13/03/2020 αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών 242, 250 και Ε90 που εξυπηρετούν την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Παρασκευή 13 Μαρτίου

Η πτώση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας φτάνει το 50% ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Ανακοινώνεται πως το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ (που διαχειρίζεται ιδιώτης) θα παραμείνει κλειστό την επόμενη μέρα λόγω απολύμανσης. 
Η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει πως το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού στο σταθμό του Συντάγματος θα λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες καθημερινά εκτός Κυριακής και πως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό του Συντάγματος θα μείνει κλειστή ενώ όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν. 
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έλαβε καθώς και διευκολύνσεις για τους επιβάτες που θέλουν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους. 

Κυριακή 15 Μαρτίου

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο αναστολής δρομολογίων από την επόμενη μέρα.
Τα ΚΤΕΛ Αττικής ανακοινώνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγιά τους.

Δευτέρα 16 Μαρτίου

Η πτώση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας φτάνει το 70% στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Τίθενται σε εφαρμογή τα ειδικά προγράμματα δρομολογίων όλων των μέσων, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που ξεκίνησε να λαμβάνει και το προσωπικό στις συγκοινωνίες. Στη γραμμή του ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 7,5′ τις ώρες αιχμής και ανά 10,5′ τα Σαββατοκύριακα. Στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 7′ – 10′. 
Το ΣΕΛΜΑ ζητά οι συγκοινωνίες της Αθήνας να γίνουν δωρεάν για να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ανάγκη μετακίνησης ενώ οι εργαζόμενοι σε εκδοτήρια και ελέγχους εισιτηρίων να αποσυρθούν από τα πόστα τους. Η ΣΤΑΣΥ ούτε που μπαίνει στον κόπο να απαντήσει. 
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει την αναστολή περισσότερων δρομολογίων, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού της Αθήνας από την επόμενη μέρα. 

Τρίτη 17 Μαΐου

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει την αναστολή δρομολογίων στη γραμμή της Χαλκίδας από το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Η ΟΣΥ ανακοινώνει αλλαγές στους τρόπους πληρωμής προστίμων. Εμείς προτείνουμε την αναστολή πληρωμής τους.

Τετάρτη 18 Μαρτίου

Και η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει αλλαγές στην πληρωμή προστίμων.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε δημόσια τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «οι οποίοι πραγματικά με αυταπάρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες». 

Πέμπτη 19 Μαρτίου

Η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει την αναστολή της δίωρης παράτασης λειτουργίας στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό και στο Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
Το συνδικάτο των σταθμαρχών ‘Πρώτη Γραμμή’ της ΣΤΑΣΥ ζητά προς τους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. 

Παρασκευή 20 Μαρτίου

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή οι συγκοινωνίες της Αθήνας αποφάσισαν να αναστείλουν την πληρωμή προστίμων ως τις 31 Μαΐου 2020.

Σάββατο 21 Μαρτίου

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει την αναστολή των περισσότερων δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας καθώς και των περισσότερων σιδηροδρομικών δρομολογίων της χώρας από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Κυριακή 22 Μαρτίου

Ανακοινώνεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα αν δεν υπάρχει λόγος από το πρωί της επόμενης μέρας. Οι συγκοινωνίες της Αθήνας αναμένεται να εκτελούν πιο αραιά δρομολόγια.

athenstransport.com