Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τα ηχοπετάσματα στις γραμμές του ΟΣΕ δεν επιλύουν τα σοβαρά προβλήματα».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

Η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σημερινή δομή των γραμμών του ΟΣΕ εντός του αστικού ιστού της πόλη μας, είναι ένα αίτημα χρόνων, το οποίο για διάφορους λόγους δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Με την ανάπτυξη όμως που παρουσιάζει η πόλη μας τα τελευταία χρόνια, τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας που παρατηρούνται και οδήγησαν ακόμη και σε θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά και τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της σημερινής δομής των γραμμών, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα το αίτημα αυτό να εξεταστεί σοβαρά και η πόλη μας να διεκδικήσει δυναμικά την εκκίνηση των διαδικασιών, ώστε μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών να προταχθεί η βέλτιστη λύση/επιλογή της νέας γραμμολογίας.
 Τέτοιες λύσεις, σύμφωνα με τις ως τώρα συζητήσεις, θα μπορούσαν να είναι η υπογειοποίηση των γραμμών, η βύθισή τους, ή η παράκαμψη της πόλης. Να υπενθυμίσουμε τα εξής: - Η έλλειψη συνθηκών ασφαλείας έχει οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα, κάτι το οποίο φαντάζει πολύ πιθανό να επαναληφθεί. - Με τη σημερινή δομή της πόλης μας, οι σιδηροδρομικές γραμμές «κόβουν» τη Λάρισα στη μέση, δημιουργώντας μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και κινδύνους σε πολλά σημεία της πόλης. - Η αναμενόμενη αύξηση των εμπορικών δρομολογίων θα οδηγήσει στη διακοπή της κυκλοφορίας δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.
Με λύπη ακούσαμε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή στη συζήτηση που συμμετείχε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ελευθερία», να δηλώνει κατηγορηματικά «ξεχάστε το», όσον αφορά λύσεις με υπογειοποίηση των γραμμών, ενώ για λύσεις με βύθιση πάλι τόνισε τη δυσκολία λόγω έλλειψης πόρων. Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από την πλευρά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Κ. Σπηλιόπουλου για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος της διαδρομής των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από τον αστικό ιστό, τη συντήρηση των ισόπεδων διαβάσεων αλλά και την ανακαίνιση - αισθητική αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επιλύουν όμως τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν την πόλη μας. 
Τα ζητήματα είναι πολύ πιο σοβαρά, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα επιλύσουν τα διαχρονικά και με αυξητική τάση προβλήματα λόγω της σημερινής γραμμολογίας, ενώ κάτι το οποίο δεν έχει μπει στη συζήτηση και είναι επίσης απαραίτητο, είναι η κατασκευή ενός χώρου στάθμευσης πέριξ του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται επιπλέον από την απουσία του.
 Η «Ορμή Ανανέωσης» θεωρεί απαραίτητη τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων της πόλης μας και θα συνδράμει στις προσπάθειες της σημερινής δημοτικής αρχής, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε την έναρξη των διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη λύση αυτού του σοβαρού προβλήματος και στη δημιουργία ενός ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου».

eleftheria.gr