Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Παραμύθια... στις ράγες

ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ - ΘΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΛΑΡΙΣΑ

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θα ζήσουν όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με τρένο αύριο Δευτέρα από την Αθήνα για Λάρισα, την Τρίτη από Λάρισα για Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη από Θεσσαλονίκη για Αθήνα.
Μέσα στο τρένο θα έχει επιβιβαστεί η γνωστή παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη που θα κουβαλά στις αποσκευές της παραμύθια με τα οποία θα συντροφέψει τους επιβάτες στη διάρκεια του ταξιδιού.

Για το συναρπαστικό αυτό ταξίδι που πρόκειται να κάνει η Λίλη Λαμπρέλλη μίλησε στην «Ε», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι που και η ίδια θα κάνει για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί να αφηγείται παραμύθια σε πολύ ιδιαίτερους χώρους και στιγμές όπως σε γαμήλια δεξίωση, ακόμη και κηδεία! Σε τρένο όμως πρώτη φορά. Όπως λέει, πρόκειται για μια πρόταση που ήρθε από το Γαλλικό Ινστιτούτο και εκείνη αμέσως άρχισε να σκέφτεται τι παραμύθια θα μπορούσε να αφηγηθεί κάποιος μέσα σε ένα μέσο μεταφοράς που ταξιδεύουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Επέλεξε λοιπόν, όπως αναφέρει, τέσσερα παραμύθια της καρδιάς της για μικτό κοινό (παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες) που θα τα αφηγηθεί παράλληλα στα ελληνικά και στα γαλλικά.
Το πρώτο έχει τίτλο «Το πέμπτο όνειρο» και μας λέει πώς γεννήθηκε ο κόσμος. Έρχεται από τους Ινδιάνους Ναβάχο και μιλάει για τη γέννηση του κόσμου μέσα από πέντε όνειρα: Το Μεγάλο Πνεύμα των Ναβάχο, στην αρχή των καιρών, ονειρεύτηκε το φως, κι αυτό ήταν το πρώτο όνειρο. Ύστερα εκείνο ονειρεύτηκε το ορυκτό, κι αυτό το φυτό, και το φυτό το ζώο και το ζώο τον άνθρωπο. Άραγε θα έρθει η σειρά του ανθρώπου να ονειρευτεί; Το παραμύθι περιέχεται στο CD της με λαϊκά παραμύθια «Θα πούμε ψέματα, θα πούμε την αλήθεια», εκδόσεις Πατάκη.
Το δεύτερο έχει τίτλο «Η μάνα των παραμυθιών» και μας λέει πώς γεννήθηκαν τα παραμύθια. Έρχεται από τη Γαλλία (Βρετάνη) και μιλάει για τον λόγο που εξανθρωπίζει. Είναι μια παραλλαγή της ιστορίας της Σεχραζάτ, μόνο που ο βάναυσος σύζυγος δεν είναι σουλτάνος, αλλά ξυλοκόπος.
Το τρίτο έχει τίτλο «Ο καημός». Έρχεται από την Ελλάδα (Σκιάθο) και είναι ένα μαγικό παραμύθι με καλό τέλος, δηλαδή ένα παραμύθι ενηλικίωσης. Μια βασιλοπούλα αγοράζει «Καημό» που έχει τη μορφή ενός σκουληκιού που θεριεύει και τρώει όλο τον κόσμο της παιδικής της ηλικίας. Εκείνη αναγκάζεται να κάνει μια μοναχική πορεία όπου συναντάει ένα βασιλιά και τον παντρεύεται. Όμως το παραμύθι δεν τελειώνει εκεί, αλλά ουσιαστικά εκεί αρχίζει. Το τέταρτο και τελευταίο παραμύθι έχει τίτλο «Ο παπαγάλος». Έρχεται από τη Λατινική Αμερική και είναι ένα κλιμακωτό παραμύθι που κατέγραψε ο Ουρουγουανός συγγραφέας, Εντουάρντο Γκαλεάνο. Περιέχεται στο βιβλίο του «Οι λέξεις ταξιδεύουν» (εκδόσεις Πάπυρος). Μας λέει πώς τα καψίματα της ζωής μπορούν να μας κάνουν καλύτερους και ξεχωριστούς, όπως τον παπαγάλο του παραμυθιού.
Με αυτά τα παραμύθια στις αποσκευές της η Λίλη Λαμπρέλλη, επιδιώκει να μυήσει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας, χαρίζοντάς τους ένα ταξίδι που σίγουρα θα το θυμούνται για πολύ καιρό. Τα παραμύθια της θα ταξιδέψουν αύριο Δευτέρα από Αθήνα για Λάρισα στις 12.22, με την αμαξοστοιχία IC54, την Τρίτη από Λάρισα για Θεσσαλονίκη στις 15.21, με την αμαξοστοιχία IC54 και την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου από Θεσσαλονίκη για Αθήνα στις 15.15, με την αμαξοστοιχία IC57.
Αύριο Δευτέρα η Λίλη Λαμπρέλλη θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με μαθητές της πόλης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ
Η Λίλη Λαμπρέλλη, επαγγελματίας αφηγήτρια, και συγγραφέας, γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Νομική. Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη συνέχεια ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1987 ως το 2014. Από το 1986 ως τώρα έχουν εκδοθεί 21 βιβλία της –τα περισσότερα για παιδιά, και το 2011, πήρε το βραβείο ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People). Από το 1998 αφηγείται παραμύθια προφορικής παράδοσης. Προσέγγισε την αφήγηση μέσα από σεμινάρια και συναντήσεις με πολλούς παραμυθάδες και θεωρητικούς του παραμυθιού, αλλά δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud και ανήκει στην ομάδα του. Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής εταιρείας αφηγητών «Passeurs d΄ Histoires», και μέλος του «Maison du Contede Bruxelles».
Της Νατάσας Πολυγένη
eleftheria.gr