Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τα σπουδαία Αρχαιολογικά ευρήματα από το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το μετρό στη Θεσσαλονίκη ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του φαίνεται ότι επιρεάζει και αλλάζει ριζικά πολλά πράγματα στη Θεσσαλονίκη.

 Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αναδείχτηκε ο σημαντικός πολιτιστικός πλούτος της πόλης. Μια ενιαία και τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή που υπολογίζεται ότι καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 20.000 τ.μ.
 Ήδη αυτούς τους μήνες που διανύουμε βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την διάθεση της κυβέρνησης και του δήμου Θεσσαλονίκης για την μετακίνηση των αρχαίων ευρυμάτων απο το σταθμό Μετρό της Βενιζέλου. Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκη χιλιάδες πολίτες και το σύνολο σχεδόν των μελών της επιστημονικής κοινότητας διαφωνούν και φαίνονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη μετακίνηση των αρχαίων Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται απο την έκδοση «Μετρό – ντας την Ιστορία της Θεσσαλονίκης» Επιμέλεια Πολυξένη Αδάμ – Βελένη.
 Στο βιβλίο μέσα από φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται αφενός τα εργοτάξια και οι υπό κατασκευήν σταθμοί του ΜΕΤΡΟ και αφετέρου τα αρχαιολογικά ευρήματα ανά σταθμό, κινητά και ακίνητα. 
Στον τόμο περιλαμβάνονται επίσης και κείμενα, στα οποία δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις ανασκαφές των σταθμών, στοιχεία για το τεχνικό έργο, καθώς και θέματα που αφορούν στη διαχείριση του έργου σε σχέση και με τις αρχαιότητες.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται απο την έκδοση «Μετρό – ντας την Ιστορία της Θεσσαλονίκης» Επιμέλεια Πολυξένη Αδάμ – Βελένη 


Πηγή: cityportal.gr