Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Αλλαγές με νέες υπηρεσίες.

Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υπηρεσίες που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Πρόκειται για την προσθήκη μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, τα οποία θα δίνουν πλέον ρέστα και σε χαρτονομίσματα (μέχρι πρότινος έδιναν ρέστα μόνο σε κέρματα), αλλά και τη δυνατότητα πλέον φόρτισης και των απρόσωπων καρτών μέσω διαδικτύου και έξυπνων κινητών, υπηρεσία που παρέχονταν μόνο για τις προσωποποιημένες κάρτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην προμήθεια 100 Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Καρτών που δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα και 12 Τερματικών Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ), αυτόματα μηχανήματα, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση καρτών.
Αποτέλεσμα των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, καθώς ορισμένα από τα ΑΜΕΚ θα τοποθετηθούν εκτός από σταθμούς του μετρό και σε σταθμούς του Τραμ, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η αύξηση του αριθμού των ΑΜΕΚ θα περιορίσει το χρόνο εξυπηρέτησης των επιβατών, επομένως και την αναμονή κατά τη διαδικασία έκδοσης ή φόρτισης εισιτηρίων. Επίσης, αυξάνονται τα σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών, ενώ θα δημιουργηθούν νέα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία θα διαθέτουν και Τερματικά Έκδοσης Καρτών.
Επιπλέον, θα μπορούν και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών να φορτίζουν τις κάρτες τους από την ιστοσελίδα athenacard.gr και από κινητά με τεχνολογία NFC, αποφεύγοντας τυχόν αναμονές σε εκδοτήρια ή ΑΜΕΚ.
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει σήμερα μόνο για τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Η φόρτιση των ανώνυμων καρτών θα είναι ίδια με την αντίστοιχη διαδικασία των προσωποποιημένων καρτών. Επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η χρήση καρτών ATHENA CARD να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο επιβατικό κοινό.
Τέλος, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη μετάβασης στο εκδοτήριο για ανανέωση της ισχύος των καρτών των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης (π.χ. φοιτητές, ΑμεΑ κ.ά.), καθώς οι δικαιούχοι θα εξυπηρετούνται και από τα Αυτόματα Μηχανήματα και όχι μόνο από τα σημεία που διαθέτουν τερματικά (ΤΕΚ), ενώ οι επεκτάσεις των ημερομηνιών λήξης των δικαιωμάτων θα γίνονται αυτοματοποιημένα.

newsit.gr