Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ιαπωνία: Χειροπέδες σε άνδρα που εγκατέλειψε... τις στάχτες του πατέρα του στο μετρό


Ένας άνδρας συνελήφθη στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με την κατηγορία ότι εγκατέλειψε τις στάχτες του πατέρα του σε μια τουαλέτα σε σταθμό του μετρό.

Όταν ο πατέρας του Hiroaki Hishijima πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η σορός του αποτεφρώθηκε.

Τον Νοέμβριο, πήγε να την παραλάβει τις στάχτες του πατέρα του ώστε να γίνει η ταφή. Ωστόσο, φοβήθηκε πως η μητέρα του θα θύμωνε αν πήγαινε τις στάχτες στο σπίτι, έτσι και τις εγκατέλειψε. Οι γονείς του ήταν διαζευγμένοι, αναφέρει το κανάλι TV Asahi.

Η αστυνομία του Τόκιο ανέφερε στο CNNi ότι ο Hishijima άφησε τις στάχτες μέσα στο χώρο της τουαλέτας στο σταθμό Marunouchi Line. Συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου.

Η εγκατάλειψη οστών σε δημόσιο χώρο εκτός του νεκροταφείου είναι αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με πρόστιμο ή έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Και παρότι το φαινόμενο δεν είναι συχνό, το ερώτημα του τι να κάνεις με έναν θανόντα συγγενή ή φίλο είναι διαρκώς αυξανόμενο για πολλούς Ιάπωνες, την ώρα που υπάρχει ένας σταθερά γηράσκουν πληθυσμός και οι τιμές για χώρο στα νεκροταφεία είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Αλλαγή ταφικών πρακτικών

Οι θάνατοι στην Ιαπωνία χτύπησαν μεταπολεμικό υψηλό ρεκόρ το 2019, φτάνοντας τους 1.376.000, την ώρα που ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 512.000 -υψηλότερα από ποτέ.

Στα δημόσια νεκροταφεία υπάρχει συχνά μεγάλη λίστα αναμονής, ενώ οι τάφοι στα ιδιωτικά κοιμητήρια μπορεί να κοστίζουν από 4.000 δολάρια έως και πολλά περισσότερα. Η τοποθεσία και η ταφόπλακα ανεβάζουν τις τιμές, σύμφωνα με τον πρώην ειδικό επί του θέματος Yusuke Wada.

«Μια θέση στο νεκροταφείο Kamakura θα σου κοστίσει το ίδιο όσο να αγοράσεις ένα πολυτελές αυτοκίνητο, όπως μια Lexus», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραδοσιακά, τα ταφικά λείψανα αποθηκεύονταν σε κληρονομικούς οικογενειακούς τάφους, ενώ οι συγγενείς πληρώνουν για τη συντήρηση και τους επισκέπτονται όσο πιο συχνά γίνεται.

Αλλά, καθώς οι απαιτήσεις και ο τρόπος ζωής αλλάζει, εξελίσσονται και οι ταφικές πρακτικές. Με τα μονογονεϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται σε αύξηση στην Ιαπωνία, το να βασίζεσαι σε έναν κληρονομικό τάφο καθίσταται ολοένα και πιο ανέφικτο. Συχνά οι άνθρωποι, αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις, επιλέγουν να νοικιάσουν μια βάρκα και πληρώνουν ώστε να διασκορπιστούν τις στάχτες των αγαπημένων τους στον ωκεανό.

cnn.gr