Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Γαλλία: «Ελιγμοί» Φιλίπ στο ασφαλιστικό.

Χθες, οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιήθηκε περίπου το 90% των δρομολογίων των γαλλικών υπερταχείων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ (αριστερά) ελπίζει ότι η υπό όρους απόσυρση της πρότασης για αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση θα επιτρέψει στα εργατικά συνδικάτα να αποδεχθούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να αποσύρει, τουλάχιστον προσωρινά, την πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση στα 64 έτη από τα 62 έτη σήμερα, φαίνεται να διασπάσει το μέτωπο των εργατικών συνδικάτων. Η σημαντική υποχώρηση της γαλλικής κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για να περάσει η έστω και λιγότερο φιλόδοξη, αλλά πάντως σημαντική, μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πιο δύσκολη προσπάθεια μεταρρύθμισης της γαλλικής οικονομίας που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, δοκιμάζεται τις τελευταίες 40 ημέρες από τη μεγαλύτερη απεργία στον κλάδο των μεταφορών στην ιστορία της Γαλλίας. Η απόφαση του πρωθυπουργού Φιλίπ, το Σάββατο, να ανακοινώσει ότι αποσύρει, προσωρινά, την πρόταση για σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση οδήγησε χθες τον επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας (CFDT), Λοράν Μπερζέ, να δηλώσει (στον ραδιοσταθμό RTL) ότι το σωματείο δεν θα καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην επόμενη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ωστόσο, στη διαδήλωση θα πάρουν μέρος κανονικά άλλα μεγάλα, πιο ριζοσπαστικά σωματεία, όπως το CGT, και ακόμη επτά, τα οποία χαρακτηρίζουν «δόλωμα» τη συζήτηση για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο όρος

Ωστόσο, η πρόταση του Εντουάρ Φιλίπ συνοδεύεται από τον όρο ότι συνδικάτα και εργοδότες θα καταφέρουν στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος Απριλίου να βρουν εναλλακτικούς τρόπους μηδενισμού του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστήματος έως το 2027. Σε διαφορετική περίπτωση, η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υιοθέτηση (μέσω διατάγματος) της αύξησης της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. «Ολοι μετακινήθηκαν, ωστόσο ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού (σ.σ. του συνταξιοδοτικού συστήματος) ως αρχή και οι τρόποι για την επίτευξή του δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν τα 42 συνταξιοδοτικά ταμεία που υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία και ότι οι συντάξεις θα πρέπει να δίνονται με τους ίδιους όρους σε όλους τους εργαζομένους. Ωστόσο, και σε αυτό το ζήτημα έχει αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες, οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιήθηκε περίπου το 90% των δρομολογίων των γαλλικών υπερταχείων. Το κατά πόσο θα στεφθεί με επιτυχία ο ελιγμός του Εντουάρ Φιλίπ θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες.

kathimerini.gr